Ердоган предупреди Швеция за НАТО след изгарянето на Корана

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган предупреди днес Швеция, че не трябва да очаква подкрепата му за присъединяване към НАТО след изгарянето на Корана пред посолството на Анкара в Стокхолм.

Яростните коментари на Ердоган допълнително отдалечиха перспективите за присъединяване на Швеция и Финландия към западния отбранителен съюз преди президентските и парламентарните избори в Турция през май.

Турция и Унгария са единствените членове на НАТО, които не са ратифицирали историческото решение на двете държави да нарушат традицията си за военно необвързване в отговор на нахлуването на Русия в Украйна.

Унгарският министър-председател Виктор Орбан обеща, че неговият парламент ще одобри двете предложения следващия месец.

Но Ердоган е насочил вниманието си към близките избори, в които се опитва да активизира националистическата електорална поддръжка.

"Швеция не бива да очаква подкрепа от нас за НАТО", заяви Ердоган в първия си официален отговор на акцията на антиислямски настроения политик по време на протест в събота, която беше одобрена от шведската полиция въпреки възраженията на Турция.

"Ясно е, че тези, които причиниха такъв позор пред посолството на нашата страна, вече не могат да очакват благосклонност от нас по отношение на кандидатурата си за членство в НАТО", каза Ердоган.

Швеция реагира изключително предпазливо на забележките на Ердоган.

"Не мога да коментирам изявлението тази вечер. Първо, искам да разбера какво точно е казано", заяви външният министър Тобиас Билстрьом пред шведската информационна агенция TT.

Отменени посещения

Шведските лидери осъдиха остро действията на крайно десния политик Расмус Палудан, но защитиха правото на свобода на словото в страната си.

"Искам да изразя съчувствието си към всички мюсюлмани, които са обидени от случилото се днес в Стокхолм", написа в събота в Туитър министър-председателят Улф Кристерсон.

Ердоган вече постави серия от тежки условия, които включват искане Швеция да екстрадира десетки, предимно кюрдски, заподозрени, които Анкара обвинява или в "тероризъм", или в участие в опита за преврат през 2016 г.

Изглежда, че ухажването на Турция от страна на Швеция бележи напредък с множество посещения на високопоставени министри в Анкара.

Стокхолм прие също така изменение на конституцията, което ще позволи приемането на по-строги антитерористични закони, за които настоява Анкара.

Но нещата се влошиха, когато по-рано този месец малка кюрдска група окачи чучело на Ердоган пред кметството на Стокхолм.

Турция извика на разговор шведския посланик и отмени поканата към председателя на парламента на страната да посети Анкара.

Подобна реакция предизвика и решението на шведската полиция да одобри протестите на Палудан.

Турция извика посланика на Швеция за пореден разговор и отмени планирано посещение на шведския министър на отбраната.

Ердоган заяви, че изгарянето на свещената мюсюлманска книга е престъпление от омраза, което не може да бъде защитено със свободата на словото.

"Никой няма право да унижава светините", каза той в коментар по националната телевизия.

"Когато казваме нещо, го казваме честно, а когато някой ни опозори, го поставяме на мястото му." /БГНЕС, АФП

Анкара / Турция