Ердоган пристигна в Унгария за преговори с Орбан

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган пристигна в Будапеща, на втората си визита в европейската страна за четири месеца. Президентът беше посрещнат от своя колега Каталин Новак и по-късно трябва да се срещне с унгарския премиер Виктор Орбан, предаде Анадолската агенция.


Новак и Ердоган участваха в церемония на Площада на героите в Будапеща, преди да се отправят към среща за двустранни преговори с Орбан.

Ще бъдат обсъдени текущи "регионални и глобални проблеми" и "стъпки, които трябва да бъдат предприети за задълбочаване на двустранното сътрудничество", обяви по-рано турското президентство. Енергийната сигурност и членството на Швеция в НАТО също се очаква да бъдат в дневния ред, като Унгария и Турция са единствените страни в Алианса, които все още не са ратифицирали кандидатурата на скандинавската страна. Унгария все още не е гласувала за одобряване на влизането на Швеция в НАТО, присъединявайки се към Турция, която отдавна блокира членството на Стокхолм, въпреки че Ердоган вдигна ветото си през юни.

Посещението на Ердоган съвпада със 100-годишнината от установяването на дипломатически отношения между двете страни. По-късно двамата лидери ще съпредседателстват заседание на турско-унгарския съвет за стратегическо сътрудничество на високо равнище. Предвидено е и подписването на 16 двустранни споразумения.


Президентът беше посрещнат от унгарския външен министър Петер Сиярто на летището, докато слизаше от самолета, в компанията на първата дама Емине Ердоган.

Повечето членове на кабинета придружават Ердоган - от министъра на семейството и социалните услуги и външния министър до министъра на енергетиката и природните ресурси, министъра на националната отбрана, министъра на вътрешните работи, министъра на културата и туризма и министъра на търговията. Други високопоставени служители, включително директорът на Националната разузнавателна организация (MIT) Ибрахим Калън, председателят на дирекция "Комуникации" Фахретин Алтун и главният президентски съветник Акиф Чагатай Кълъч също придружават президента. /БГНЕС