Ердоган призова Мъск да построи завод на Tesla в Турция

Президентът на Турция Реджер Тайип Ердоган прие милиардера Илон Мъск в хотел Türkevi в Ню Йорк. Мъск присъства на приема заедно със сина си.


Министърът на външните работи Хакан Фидан, министърът на промишлеността и технологиите Мехмет Фатих Качир, председателят на Комисията по промишленост, търговия, енергетика, природни ресурси, информация и технологии към ТБММ Мустафа Варанк и ръководителят на президентската служба за цифрова трансформация Али Таха Коч също присъстваха на приема, който беше закрит за пресата.

По време на приема президентът Ердоган призова компанията Tesla на основателя на Tesla и SpaceX Илон Мъск да открие седмия си завод в Турция. Държавният глава обяви възможността за сътрудничество със SpaceX в рамките на изпълнението на космическата програма на Турция.

Ердоган разказа на Мъск за технологичните пробиви на Турция, програмата "Визия за цифрова Турция" и Националната стратегия за изкуствен интелект.

Ердгоган припомни, че навлизането на Tesla на турския пазар съвпадна със стартирането на производството на Togg.

По време на срещата президентът заяви, че Турция е една от най-важните страни-производителки в областта на високите технологии, и посочи като пример успехите, постигнати в областта на безпилотните летателни апарати.

В отговор Елон Мъск заяви, че според него войните на бъдещето ще се водят между съвременни безпилотни летателни апарати и те са наясно с интереса на света към БЛА Bayraktar.

Турският президент също покани Мъск на фестивала Teknofest в Измир./БГНЕС