Ердоган пусна ТАНАП, а на 8 януари обеща и "Турски поток"

Газопроводът „Турски поток“ ще бъде открит на 8 януари в Истанбул. Това заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган.

„Ние ще дадем старт на още един газопровод, „Турски поток“, на 8 януари в Истанбул“, заяви турският държавен глава по време на церемонията по откриването на газопровода ТАНАП, която се състоя в град Одрин, недалеч от българо-турската граница. На церемонията присъства и българският министър на енергетиката Теменужка Петкова.

ТАНАП е част от големия „Южен газов коридор“, който ще осигури на Турция и ЕС, природен газ от Каспийско море. България също ще може да се възползва от него, след като бъде построен интерконекторът между нашата страна и Гърция. Предвижда се Баку да ни доставя по 1 милиард куб.м. газ годишно от 2020 г.

Проектът „Турски поток“ предвижда изграждането на газопровод с две отсечки, всяка с капацитет по 15,75 милиарда куб.м. газ. Той ще свърже Русия и Турция по дъното на Черно море. Проектът стартира в края на 2014 г., след като „Южен поток“, който трябваше да излиза в България, бе спрян заради това, че не отговаря на европейските изисквания, съдържащи се в Третия енергиен пакет.

Първата отсечка на "Турски поток" ще снабдява с руско „синьо гориво“ Турция. След нейното изграждане Москва повече няма да използва маршрута през Украйна и България, а ще доставя газ директно на Турция.

Втората отсечка е предназначена за страните от Балканите и Централна Европа. Предполага се, че тя ще премине през територията на България за Сърбия и Унгария. Така България поне частично ще може да се компенсира транзита, който ще загуби за Турция, този път като обърне потоците от Изток на Запад.

„Газпром“ съобщи по-рано, че се провеждат тестове преди пускането в експлоатация на „Турски поток“, като двете тръби са запълнени с газ. /БГНЕС и РИА „Новости“