Ердоган-Путин: Дипломатическата офанзива на Турция напредва

Дни след срещите на турския външен министър Хакан Фидан с колегите му от Украйна и Русия, дипломатическата офанзива на Турция за възобновяване на Черноморската инициатива за износ на зърно продължава с пълна сила.

Неведнъж Фидан е отбелязвал, че няма алтернатива на споразумението за зърно между Киев и Москва.

Днес турският президент Реджеп Тайип Ердоган ще обсъди с руския лидер Владимир Путин възможността за сключване на сделка при новите условия на ООН в Сочи.

Президентите ще проучат подробно новите предложения, подготвени с участието на Турция.

По-рано вестник "Сабах" съобщи, че новият пакет от предложения на ООН включва разпоредба за започване на преговори за премахване на ограниченията върху руските производители на храни, чиито активи са блокирани от ЕС. Освен това ООН предлага "да се започне работа по оценка на щетите на повредените тръбопроводи", по които е доставян амоняк. Повторното присъединяване на Росселхозбанк към системата SWIFT също е сред предложенията на световната организация. Те включват и стъпки за решаване на проблемите със застраховката на руските кораби, превозващи храни.

Предпоставки за успеха на Анкара

В края на август Хакан Фидан се срещна с украинския президент Володимир Зеленски, министър председателя Денис Шмигал и външния министър Дмитро Кулеба в Киев.

Турският външен министър подчерта, че "няма алтернатива" на първоначалното украинско-руско споразумение за доставка на зърно, което беше постигнато с посредничеството на неговата страна и на ООН, но което се провали, след като Москва се оттегли от него миналия месец.

"Съживяването на тази инициатива е приоритет за Турция", категоричен беше Фидан.

На 31 август в Москва пък се проведоха разговори между външните министри на Русия и Турция Сергей Лавров и Хакан Фидан по същата тема. В навечерието на срещата руското външно министерство посочи, че Лавров и Фидан възнамеряват да работят по параметрите за осъществяване на инициативата за организиране на доставката на 1 млн. тона руско зърно в Турция на намалена цена с финансовата подкрепа на Катар за последваща преработка в турски предприятия и изпращане в най-нуждаещите се страни. Източник от Турския зърнен съюз заяви, че производителите от републиката са готови да реализират тази инициатива. Според него, за да започне преработката на зърното в брашно, е необходим технически момент, политическа воля, а доставките за Африка могат да започнат през есента.

Фидан подчерта значението на съживяването на Черноморската инициатива за зърно, като потвърди решимостта на Турция да допринесе за усилията в тази насока. "Ще продължим да работим за възобновяването на Черноморското споразумение за зърното, което е от решаващо значение за световната продоволствена сигурност и за стабилността и мира в Черноморския регион", каза той.

Външният министър отбеляза, че ООН е подготвила нов пакет от предложения за възобновяване на зърнената сделка с участието на Турция. „Смятаме, че това ще осигури подходящи основания за възобновяване на сделката", заяви Фидан.

Турският външен министър на свой ред посочи, че Русия не вижда признаци, че ще получи гаранциите, от които се нуждае, преди да възобнови сделката, но може да се върне към нея "утре", ако обещанията на Запада към Москва бъдат изпълнени.

Лавров повтори тезата на Москва, че западните икономически санкции възпрепятстват руския износ на зърно и торове.

В същия ден от офиса на генералния секретар на ООН съобщиха, че той е изпратил писмо до руския външен министър Сергей Лавров с предложения.

Антонио Гутериш заяви, че е представил "набор от конкретни предложения", позволяващи да се създадат условия за подновяване на Черноморската зърнена инициатива. "Имаме някои конкретни решения за опасенията, които позволяват по-ефективен достъп на руските храни и торове до световните пазари на адекватни цени", каза той, като подчерта, че предишната сделка е довела до намаляване на цените и е създала условия за достъп до световните пазари на много държави.

"Считаме, че би било изключително важно да я подновим. Същевременно взехме предвид исканията на Русия и съм убеден, че представихме предложение, което може да бъде основа за подновяване", уточни ръководителят на ООН.

Формулата на мира

Срещата между Ердоган и Путин може да засегне и друга сфера от сигурността в Черно море.

Фидан и Лавров обсъдиха войната по време на разговора си, като турският министър потвърди позицията на Русия, изключваща мирната формула на украинския президент Володимир Зеленски.

Формулата на Зеленски, която се състои от 10 условия, беше изложена на последната среща на върха на Г-20 в Индонезия, като последната стъпка от нея е подписването на мирно споразумение. Тя се фокусира и върху въпроси като ядрената безопасност и продоволствената и енергийната сигурност.

Въпреки неясната перспектива за постигане на мир в кратки срокове, Турция продължава да настоява за незабавно спиране на огъня от двете страни и сядане на масата за преговори, с посредничеството на Анкара.

Новите възможности за износ на газ

По време на преговорите в Сочи е твърде вероятно да бъдат обсъдени и доставките на руски природен газ от Русия през територията на Турция. Тази тема е не по-малко важна, тъй като става дума за проект за създаване на газов хъб в Турция.

През октомври 2022 г. Путин изложи идеята за създаване на хъб на турска територия, където да се пренасочи загубеният обем на транзита през "Северен поток". Турските власти твърдят, че по отношение на инфраструктурата в страната почти всичко е готово за реализацията на проекта, но е необходимо да се промени законодателството.

На 29 юли президентът на Руската федерация съобщи, че въпросът за създаването на газов хъб в Турция остава на дневен ред. Според него проектът включва създаването на електронна платформа за търговия с газови доставки за Европа, като се има предвид нарастващата роля на Турция като страна, транзитираща газ за континента. /БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон
Рекламна кампания