Ердоган: Разговорите Киев-Москва вървят в положителна насока

Разговорите, които президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган е провеждал поотделно с президентите на Украйна и на Русия, напредват в "положителна посока". Това каза самият Ердоган в редовен брифинг след заседание на правителството. Президентът не съобщи никакви допълнителни подробности.

Преговарящите от двете страни трябва да започнат двудневни преговори лице в лице в Истанбул във вторник.

Външният министър на Украйна каза, че прекратяването на огъня е негова основна цел, но президентът Зеленски настоя: „Ние не търгуваме с хора, земя или суверенитет“.

Тази нощ делегация с украински преговарящи кацна в Истанбул, Турция, за пореден кръг от мирните преговори между Украйна и Русия, предаде ВВС.

Делегацията се ръководи от министъра на отбраната на Украйна Алексей Резников, както и от Михаил Подоляк, ръководител на кабинета на президента. Преговарящите вече съобщиха, че техен основен приоритет при разговорите ще е спиране на огъня. Президентът на Украйна Володимир Зеленски, обаче, по-рано съобщи, че няма да отстъпи от териториалната цялост на страната.

Домакин на преговорите лице в лице ще бъде турският президент Реджеп Тайип Ердоган.

Срещата е планирана да започне в 10:00 местно време (10:00 българско време) днес.

Русия настоява Украйна да се откаже от всякакви намерения за присъединяване към НАТО - въпрос, по който украинският президент Владимир Зеленски каза, че е готов да направи компромис.

Други трудни въпроси, които се очаква да бъдат обсъдени, включват съдбата на контролираните от сепаратистите региони в източната част на Украйна, както и статута на Крим, който беше официално анексиран от Русия през 2014 г.

Външният министър на страната Дмитро Кулеба посъветва участниците в срещата да не консумират абсолютно нищо, както и да не докосват повърхности. Повод за съвета е предполагаемото отравяне на Роман Абрамович и още двама души от преговорния екип, присъствали на среща на 3 март в Москва./БГНЕС