Ердоган: Съюзниците забравиха приноса на Турция към НАТО, когато нямаше заплахи

Повишеният отбранителен капацитет на Турция е допринесъл за устойчивостта и силата на НАТО, заяви в ексклузивна статия за британския седмичник „The Economist” президентът Реджеп Тайип Ердоган.

Реджеп Тайип Ердоган, президент на Турция

"Докато нашите партньори винаги са оценявали турския принос към мисията на НАТО за колективна сигурност, те бързо забравиха за него, когато нямаше заплахи за националната им сигурност. Нашите партньори, които си припомнят значението на Турция само в турбулентни времена като кризата на Балканите, погрешно смятат, че без Турция дългосрочна стабилност може да бъде постигната ", каза той.

"По този начин, след като елиминираха непосредствената заплаха, те пренебрегнаха геополитическите реалности и потенциалните заплахи, които могат да се появят в региона. Излишно е да казвам, че тези неосъществени мечти се оказаха краткотрайни в резултат на международни кризи."

Като изтъкна, че заплахите за международния мир и сигурност в последно време са се променили и това е накарало мнозина да смятат, че НАТО е "остаряла" организация, която е престанала да служи на целите си, Ердоган заяви: "През 2019 г. Еманюел Макрон дори заяви, че алиансът преживява "мозъчна смърт". Същите тези хора поставиха под въпрос ролята на Турция в рамките на НАТО. Тази смесица от изключително пожелателно мислене и крайно стратегическо късогледство струваше много години на алианса ".

Въпреки това Турция отказва да приеме, че недалновидното и понякога безразсъдно отношение на някои държави членки отразява позицията на НАТО като цяло, заяви Ердоган и добави, че страната му отчита значението на алианса и призовава държавите членки да предприемат необходимите стъпки.

"Този призив беше в съответствие и с отговора на нашата нация на задълбочаващата се нестабилност на международната система".

Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО

Турският лидер заяви, че НАТО, както и всички други международни организации, трябва да извърши определени реформи, за да се справи с възникващите заплахи за сигурността.

"Конкретно по отношение на тероризма, липсата на колективни действия, въпреки преките атаки срещу много държави-членки, подкопава сътрудничеството в областта на сигурността и подхранва дълбокото недоверие на гражданите на страните от НАТО към организацията", каза той.

"Турция подчертаваше тази тенденция на всички срещи на върха на НАТО и поддържаше тезата, че международното сътрудничество е от жизненоважно значение за трансформирането на борбата срещу тероризма. Искахме НАТО да си сътрудничи по-добре по разузнавателни и военни въпроси, когато се занимава с терористични организации, не само за да предотврати терористични атаки, но и за да ограничи финансирането и набирането на терористи в границите на НАТО. Оставаме ангажирани с тази позиция."

Ердоган отбеляза, че Турция е отправила легитимни и необходими искания към НАТО, тъй като в съседство с нея са избухнали множество граждански войни, за да гарантира сигурността на своите граници, въздушното си пространство и сигурността на своите граждани.

"До голяма степен изоставена, нашата страна се справи сама с всички тези кризи и плати висока цена по време на тези усилия. По ирония на съдбата всички стъпки, предприети под егидата на НАТО, я подготвиха за бъдещи конфликти и кризи по границите ѝ."

"Новата ситуация, възникнала в резултат на войната в Украйна, доказва, че очакванията и призивите на Турция са били точни. Определени държави-членки, които внезапно оцениха геополитическото положение на Турция, тъй като този конфликт предизвика широкомащабни сътресения, видяха, че нашата страна е била права да предприеме определени стъпки в миналото. Турция беше права да поиска от членовете на НАТО да се подготвят за предстоящите геополитически предизвикателства, и въпреки онези, които твърдяха, че НАТО е без значение, Турция беше абсолютно права да заяви, че организацията ще има все по-голямо значение."

Заявленията за членство в НАТО на Швеция и Финландия

Ердоган заяви, че е жалко, че има членове на НАТО, които не оценяват напълно някои заплахи за Турция, а в същото време всички съюзници от НАТО приемат критичното значение на страната за алианса.

„Турция твърди, че приемането на Швеция и Финландия крие рискове за собствената ѝ сигурност и за бъдещето на организацията. Имаме пълното право да очакваме от тези държави, които ще очакват втората по големина армия на НАТО да се притече на помощ в тяхна защита, съгласно член 5, да предотвратят набирането на средства и пропагандната дейност на ПКК, която Европейският съюз и Америка считат за терористична организация."

Подчертавайки искането на страната си страните кандидатки да ограничат дейността на всички терористични организации и да екстрадират техните членове, Ердоган заяви:

"Предоставихме ясни доказателства на властите в тези държави и очаквахме действия от тяхна страна. Освен това Турция иска те да подкрепят антитерористичните операции на членовете на НАТО. Тероризмът е заплаха за всички членове и страните кандидатки трябва да признаят тази реалност, преди да се присъединят. Ако те не предприемат необходимите стъпки, Турция няма да промени позицията си по този въпрос."

Ердоган е категоричен, че всички форми на оръжейно ембарго са несъвместими с духа на военното партньорство в рамките на НАТО.

"Подобни ограничения не само подкопават националната ни сигурност, но и вредят на идентичността на НАТО. Безкомпромисното настояване на Швеция и Финландия да се присъединят към алианса добави ненужна точка в дневния ред на НАТО."

"Възражението на Турция срещу приемането на Швеция и Финландия, които останаха неутрални до последните събития, представлява решителна стъпка, предприета от името на всички страни, които досега са били обект на нападения от страна на терористични организации. В крайна сметка тероризмът няма религия, нация или цвят на кожата. Това, че всяка държава-членка трябва решително да се противопоставя на всяка организация, която цели да навреди на цивилното население, е една от основните цели на НАТО. Нито една държава не бива да се ползва с привилегии в това отношение."

Ердоган заяви, че позицията на Стокхолм и Хелзинки по въпросите на националната сигурност и съображенията на други държави, с които те биха искали да бъдат съюзници, ще определи до каква степен Анкара би искала да бъде съюзник с тези държави.

"Невежеството и натрапчивостта на онези, които се осмеляват да поставят под въпрос отношенията между Турция, която в миналото е възприела положителен и конструктивен подход по отношение на разширяването на алианса, и НАТО не променя нашата позиция. Нашата страна, която е отворена за всички форми на дипломация и диалог, настоятелно препоръчва подобно внимание да бъде насочено вместо към убеждаване на кандидатите да променят позициите си."

"Няма власт в Анкара, която да може да бъде принудена да направи каквото и да е от която и да е държава, която не желае да се бори с тероризма. Смятаме, че репутацията и доверието в алианса ще бъдат изложени на риск, ако членовете на НАТО следват двойни стандарти по отношение на борбата с тероризма." /БГНЕС

Истанбул / Турция