Ердоган: С Путин обсъдихме и ситуацията в Либия

Приключването на конфликта в Либия е „много важно очаквано събитие и за двамата лидери”.

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган потвърди пред журналисти, че по време на посещението му в Москва с Владимир Путин са обсъдили и обстановката в Либия. Откъси от интервюто излъчи днес телевизия NTV, съобщава ТАСС.

„С господин Путин обсъдихме примирието в Идлиб, както и в Либия, за която говорих току-що. Очевидно, позицията на Хафтар по Либия е непримирима. Той не спазва никакви споразумения и подкрепя военните действия. Държави като САЩ, Италия и Германия сега вече прекрасно разбират това”, казва Ердоган.

Той подчертава, че „много важно очаквано събитие и за двамата е приключването на конфликта в Либия”, което може да се постигне с подобни на взетите по време на разговорите в Москва мерки (по Идлиб – бел. ред.).

БГНЕС припомня, че в Либия вече повече от година съществуват паралелно два органа на управление - международно признатото правителство на националното съгласие на министър-председателят Фаиз Сарадж в Триполи и временният кабинет на Абдула Абдурахман ат-Тани, действащ в източната част на страната и подкрепен от Либийската национална армия, ръководена от Халифа Хафтар.

Въпреки действащия от 12 януари режим на прекратяване на огъня между двете противникови страни и всички опити на международната общност да постигнат мирно урегулиране на конфликта, те периодично влизат в сражения и се обвиняват една друга в нарушаване на примирието. /БГНЕС