Ердоган: Сделката за С-400 е сред най-важните в съвременната турска история

Първата партида от компоненти на ракетната система С-400 пристигнаха в Турция в края на тази седмица, а най-малко пет модула бяха разтоварени в страната до тази сутрин.

Сделката за С-400 с Русия е един от най-важните договори в съвременната турска история, съобщи турският президент Реджеп Тайип Ердоган.

"Най-важното споразумение в нашата история в момента е споразумението за С-400," каза Ердоган, говорейки пред репортери в президентския дворец в Истанбул в неделя, съобщава „Haberler”.

"Купувайки С-400, Турция не се подготвя за война. Системите за противовъздушна отбрана са предназначени да осигурят мир и сигурност у нас. И други стъпки се предприемат и за подобряване на нашите отбранителни способности", каза Ердоган.

Докосвайки се до въпроса за F-35 и заплахите на САЩ да прекратят доставките на самолети за решението на Анкара да закупи руската система за противовъздушна отбрана, Ердоган каза, че това са отделни въпроси.

"С-400 е една тема, F-35 е съвсем различна. До този момент вече сме платили 1,4 милиарда долара за F-35," припомни Ердоган. "Ако Турция бъде отстранена от програмата F-35, цената на един самолет може да се увеличи с 7-8 милиона долара ... Това не е лесно решение [за Вашингтон]," каза той.

Според президента, ако Турция бъде отстранена от програмата F-35, „САЩ ще трябва да върнат парите, които вече сме платили", заяви Ердоган, цитиран от Спутник.

Връщайки се към договора за С-400, Ердоган каза, че е обсъдил идеята за съвместно производство на системата с Русия по време на неотдавнашната му среща с Владимир Путин на Г-20 в Осака. Той добави, че Турция може да обсъди перспективите за закупуване на С-500 от Москва на по-късен етап.

Запитан за отговора, който очаква да получи от съюзниците на НАТО по отношение на доставките на С-400, Ердоган каза, че те трябва да бъдат "щастливи", тъй като Турция, една от най-силните страни - членки на алианса, ще стане още по-силна, след като бъде въоръжена със С- 400s.

Според Ердоган процесът на доставка на С-400 в Турция трябва да приключи до април 2020 г., като част от работата по инсталирането на системите ще бъде завършена до края на тази година./БГНЕС