Ердоган: Ще решим визовите проблеми за турските граждани

Във връзка с трудностите, с които се сблъскват турските граждани при получаването на визи за Европа и САЩ, турският президент Реджеп Тайип Ердоган обеща днес да реши проблема възможно най-бързо, предаде Анадолската агенция.


"Ще разрешим визовия проблем, който напоследък се използва като политически шантаж, възможно най-скоро", заяви Ердоган пред 79-ата генерална асамблея на Съюза на камарите и стоковите борси на Турция в столицата Анкара.

Много турски граждани се сблъскват с визови проблеми, като например засилен контрол на заявленията за визи и месеци наред чакане, за да получат дата за интервю.

Относно стъпките за компенсиране на загубата на благосъстояние, която изпитват някои слоеве на обществото, Ердоган заяви: "В момента се работи по въпроса: "Ние сме строго ангажирани с нашата политика да не позволяваме на нашите граждани да бъдат смазани от инфлацията. Не сме правили никакви отстъпки по този въпрос през всичките 21 години на нашето управление."

Той добави, че Турция ще види положителните последици, когато колебанията в световната икономика се успокоят.

"Ние ще превърнем Турция в изгряващата звезда на своя регион. Ще постигнем това заедно, както го направихме през последните 21 години", заяви Ердоган.

"Турската демокрация и турският народ спечелиха изборния маратон", заяви Ердоган.

На 28 май Турция гласува на втория тур на президентските избори, след като нито един кандидат не премина прага от 50 %, необходим за категорична победа на първия тур на 14 май.

Ердоган спечели надпреварата с 52,14% от гласовете, докато кандидатът на опозицията Кемал Кълъчдароглу получи 47,86%, според официалните резултати.

"Всеки гражданин, който се доверява на националната воля, мечтае за нашата страна и чувства, че принадлежи на тази земя е безспорният победител на тези избори", заяви Ердоган.

Ердоган заяви, че е получил около 110 поздравителни послания за преизбирането си от световни лидери, с които се договаря за по-нататъшно укрепване на отношенията във всяка една област.

Турция ще предприеме повече инициативи за уреждане на кризите в заобикалящата я среда и ще работи за възстановяването на мира и стабилността в региона, заяви Ердоган, като добави, че освен дипломатическите връзки Анкара ще засили и икономическите и търговските си отношения със страните от региона.

"Нашата цел е да създадем пояс на мира и сигурността в нашето обкръжение, простиращ се от Европа до Черно море, от Кавказ до Близкия изток и Северна Африка", добави той./БГНЕС

Категории:

Тагове: