Ердоган: Швеция трябва да спре да подкрепя терористи

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган отново разкритикува Швеция и няколко други европейски държави за това, че толерират продължаващото присъствие на членове на терористични организации на тяхна територия.

Ердоган заяви, че екстрадирането на терористите е задължително, за да може Анкара да подкрепи кандидатурите на Швеция и Финландия за членство в НАТО.

"Казахме им: "Ако не екстрадирате терористите, които се намират във вашите страни, няма да можем да ратифицираме молбата ви за членство в НАТО в нашия парламент. Те трябва да екстрадират около 130 терористи, за да прокарат предложенията си в нашия парламент, но за съжаление все още не са го направили", заяви Ердоган на среща с представители на младежки организации в неделя.

Той отбеляза, че привържениците на ПКК редовно провеждат митинги по улиците на Стокхолм. Президентът подчерта, че Турция многократно е предупреждавала шведските власти да забранят това. "Но въпреки предупрежденията ни, за съжаление, не бяха предприети никакви действия за спиране на демонстрациите на ПКК/ПДС", заяви турският лидер.

"Ако те не предприемат мерки срещу тази ситуация, това може да доведе до допълнително напрежение в отношенията ни с Швеция", добави той.

Ердоган подчерта, че терористични групи, които застрашават националната сигурност на Турция, действат не само в Швеция и Финландия, но и в страни като Германия, Франция и Обединеното кралство. Това се случва въпреки факта, че ПКК е включена в списъка на терористичните организации на Европейския съюз, каза той.

"Турция ще определи позицията си спрямо тях по съответния начин", предупреди той./БГНЕС

Анкара / Турция