Ердоган: Сирийските сили незабавно да напуснат Идлиб

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган поиска сирийските правителствени сили незабавно да се оттеглят от райони, близки до турските наблюдателни пунктове в Идлиб, отказвайки се от предишния си ангажимент да изчака преместването до края на февруари.

"Докато силите на [сирийското правителство] не излязат извън границите [на зоната за деескалация на Идлиб], очертани в споразумението от Сочи, проблемът няма да бъде решен. Ако те не напуснат, ние ще свършим тази работа, без да чакаме до края на февруари ", каза Ердоган в реч в Истанбул, излъчена от канал NTV.

Ердоган многократно е заплашвал с военни действия, освен ако сирийските въоръжени сили не прекратят операцията си в Идлиб и не се оттеглят от зоната на деескалация до края на месеца.

Ситуацията в Идлиб е напрегната от месеци. Напрежението нарасна наскоро, след като турските военни части попаднаха под обстрел от сирийските правителствени сили и бяха свалени два сирийски вертолета.

Анкара обвини сирийските правителствени сили в нарушаване на примирието в Идлиб и заплаши с употребата на военна сила, освен ако ситуацията не се промени. Дамаск от своя страна защити правото си на ответни действия срещу продължаващото военно присъствие на Турция в провинцията./БГНЕС