Ердоган: Срещата на върха на ЕС трябва да проправи път за конкретни действия

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви пред лидерите на ЕС, че очаква срещата на върха на ЕС следващата седмица да даде резултати, проправящи пътя за конкретна работа, съобщи Анадолската агенция.

Ердоган участва във видеоконференция с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и председателя на Европейския съвет Шарл Мишел преди срещата на върха на лидерите на ЕС следващата седмица, на която трябва да бъдат обсъдени връзките между Турция и ЕС, включително миграционната сделка от 2016 г..

На 45-минутните разговори присъстваха и турският външен министър Мевлют Чавушоглу, директорът на отдела за комуникации в президентската администрация Фахретин Алтун и говорителят на президента Ибрахим Калин.

Участниците в срещата обсъдиха укрепването на отношенията между Турция и ЕС, както и регионалните въпроси и взаимните стъпки за борба с пандемията от коронавирус.

Блокът обеща да засили политическото и икономическото сътрудничество с Анкара чрез ускоряване на преговорите за членство на Турция в ЕС, модернизиране на митническия съюз между ЕС и Турция и разрешаване на визовата либерализация за турските граждани в Шенгенското пространство. Тези стъпки бяха блокирани от няколко държави-членки поради двустранни проблеми и напрежение в Източното Средиземноморие

Ердоган заяви, че очаква срещата на върха на ЕС през следващата седмица да даде резултати в отношенията между Турция и ЕС, проправяйки път за конкретни действия. Докладът за отношенията между Турция и ЕС, който трябва да бъде представен на срещата на върха, трябва да отразява обективни, конструктивни възгледи за бъдещето на връзките между Турция и ЕС, се казва в изявлението.

Ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел заяви, че сделката за спиране на нередовните потоци на търсещи убежище към Европа и подобряване на условията на сирийските бежанци в Турция ще бъде подновена "под някаква форма".

Посочвайки значението на възобновяването на диалога на високо равнище за укрепване на сътрудничеството, Ердоган подчерта, че актуализирането на споразумението за мигрантите от 2016 г. между Турция и блока може да постави основата за положителен дневен ред.

Той подчерта също нарастващата тежест и натиск върху Турция от страна на търсещите убежище и нелегалната миграция.

През декември 2020 г. блокът приключи окончателните договорки по пакета от 6 млрд. евро за подкрепа на бежанците. Но сумата, която ЕС действително е похарчил за нуждите на сирийските бежанци, остава под 4,5 млрд. евро към март 2021 г., според данните на ЕС.

Турция е ключов транзитен пункт за търсещите убежище, целящи да преминат в Европа, за да започнат нов живот, особено онези, които бягат от война и преследване.

Тя е домакин на близо 4 милиона бежанци, повече от която и да е друга държава в света.

Анкара каза, че до момента е похарчила повече от 40 милиарда долара от собствените си ресурси за бежанците и подчертава, че ЕС трябва да направи повече, за да сподели тежестта.

Турският президент предложи отново провеждането на конференция по Източното Средиземноморие, заявявайки, че ЕС не трябва да позволява на Атина и кипърските гърци да злоупотребяват със срещата на върха на ЕС под предлог за "солидарност на съюза".

Реалистичните варианти за кипърския въпрос трябва да бъдат обсъдени вместо модели, за които е доказано, че са неефективни и за двете страни на острова, се казва в изявлението на Ердоган, като се позовава на това да се продължи сега на базата на две суверенни държави.

Турция поддържа и подкрепя стабилността и сътрудничеството в Източното Средиземноморие и Егейско море, въпреки провокациите и агресията на Атина и кипърските гърци, заяви Ердоган. /БГНЕС

Анкара / Турция