Ердоган: Стокхолм трябва да подкрепи Анкара в областта на сигурността

Ако Швеция планира да се присъедини към НАТО, тя трябва да вземе предвид опасенията на Турция, свързани със сигурността. Това заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган на съвместна пресконференция след разговори с шведския министър-председател Улф Кристерсон в Анкара.

"Швеция се стреми към членство в НАТО заради собствената си сигурност, а Турция от своя страна очаква Стокхолм да подкрепи интересите на Анкара в областта на сигурността", заяви турският лидер.

Ердоган допълни, че Турция очаква от Швеция да прилага стриктно разпоредбите на Тристранния меморандум, подписан от Анкара, Стокхолм и Хелзинки по време на срещата на върха на НАТО през юни. "Турция искрено желае да се осъществи членството на Швеция в НАТО и да превърне отношенията между двете страни в съюзнически на базата на пълното прилагане на Тристранния меморандум", каза той.

Тристранният меморандум между Турция, Финландия и Швеция беше подписан на срещата на върха на НАТО в Мадрид на 28 юни. Документът потвърждава подкрепата на Турция за присъединяването на скандинавските страни към НАТО, при условие че те отговарят на опасенията на Анкара, свързани със сигурността.

Президентът Ердоган изтъкна, че е недопустимо на територията на Швеция да се създават условия за дейността на терористични организации, които застрашават националната сигурност на Турция.

"На терористичните организации PKK/PYD/YPG, FETÖ и DHKP-C не трябва да се позволява да се възползват от демократичната среда в Швеция", подчерта турският държавен глава.

"Съюзниците от НАТО трябва преди всичко да бъдат солидарни помежду си и да не укриват терористи в страната си", каза той.

От своя страна шведският министър-председател Улф Кристерсон увери, че Стокхолм възнамерява да спази всички свои ангажименти към Турция в борбата срещу тероризма.

Той заяви, че Швеция е наясно, че "Турция води война срещу терористичната организация ПКК". Кристерсон заяви, че като част от изпълнението на Тристранния меморандум Швеция ще предприеме "много важни стъпки" до края на тази и началото на следващата година. Той поясни, че това се отнася преди всичко до законодателството на страната за борба с тероризма./БГНЕС, Анадолска агенция

Анкара / Турция