Ердоган: Турция иска да обърне нова страница с ЕС

Турция се надява да обърне "нова страница" в отношенията с ЕС, заяви президентът Реджеп Тайип Ердоган след разговор на най-високо ниво с европейски служител, след като Брюксел взе решение за въвеждане на нови санкции срещу Турция миналата седмица.

"Докато Турция се надява да обърне нова страница с ЕС, някои непрекъснато се опитват да провокират кризи", каза Ердоган след телефонния си разговор с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, се казва в изявление на турското президентство, цитирано от АФП.

Ердоган призова за спасяване на турско-европейските отношения от "този омагьосан кръг", като добави, че се надява да "започне отново" преговори с ЕС "на основата на взаимните ни интереси".

Президентът на Турция заяви, че сделката от 2016 г., насочена към ограничаване на миграцията през Турция към Европа в замяна на милиарди евро средства, може да бъде отправна точка за създаване на по-"положителен" климат.

"Надяваме се, че ЕС може да възприеме по-конструктивно отношение и здрав разум към Турция," каза Ердоган.

Срещата на лидерите на ЕС в Брюксел миналия четвъртък реши да изготви списък на нови санкции срещу Турция заради "едностранните действия и провокации" на Анкара в Източното Средиземноморие, за което се смята, че е богато на енергийни ресурси. /БГНЕС