Ердоган: Турция е изгряващата звезда на 21 век

Ръстът на БВП на Турция до края на 2021 г. ще достигне двуцифрено число. Това прави страната "изгряваща звезда на XXI век". Това каза президентът на Турция Реджеп Таийп Ердоган.

„Турция е изгряваща звезда благодарение на добре обмислена политика. Тя се превърна в една от двете страни в света, чиито икономически растеж през първата година на пандемията беше положителен. Ще постигнем двуцифрен ръст на БВП за тази година“, каза турският лидер в реч пред функционерите на управляващата партия в провинция Газиантеп.

По думите му когато ръководената от него Партия на справедливостта и развитието е дошла на власт в Турция през 2002 г., резервите на Централната банка са били едва 27,5 млрд. долара, а дългът към МВФ - 23,5 млрд. долара.

„Днес говорим за 120 милиарда долара в резерви на Централната банка и никакъв дълг към МВФ. Годишният размер на износа на Турция достигна рекордните 221 милиарда долара... Наскоро се опитаха да разпалят паника в страната с безпрецедентните опити за манипулиране на валутния пазар, но решихме този проблем само за един час“, добави Ердоган.

Миналата седмица Централната банка на Турция реши да намали дисконтовия процент от 15% до 14%, което предизвика рязък спад на турската валута - в понеделник доларът достигна рекордните 18,4 лири. Вечерта на същия ден обаче спадът на националната валута беше заменен със значително увеличение, в резултат на което лирата компенсира загубите от последните седмици.

Рязко укрепване на лирата започна в понеделник, след като Ердоган обяви нови мерки за стабилизиране на валутата. Правителството ще насърчи депозитите в лири, като компенсира загубите на вложителите.

През януари турската валута се търгуваше при курс от 7,4 лири за долар.

По-рано лидерите на основните опозиционни партии в Турция обвиниха Ердоган в икономическа некомпетентност и призоваха за предсрочни избори. Турският лидер отхвърли призива, като каза, че президентските и парламентарните избори в Турция ще се проведат по план през юни 2023 г. /БГНЕС