Ердоган: Турция продължава успешното си развитие

Турция продължава успешното си развитие въпреки сериозните предизвикателства, сред които пандемията от коронавирус и войната между Русия и Украйна, заяви Ердоган пред 28-ия конгрес на Конфедерацията на турските работодатели в Анкара.

Ердоган обърна внимание на "дълбоките и наистина исторически постижения на Турция през последните двадесет години". "През последните десетилетия резултатите в редица области на турската икономика са се увеличили три, пет и дори десет пъти. Противно на натиска и опитите за нанасяне на вреди, Турция се превърна във водеща държава в регионален и световен мащаб", заяви политикът.

Ердоган отбеляза, че днешна Турция е сред петте най-големи държави в света по отношение на икономическото развитие. "Турция се стреми да разшири кръга на приятелите си, а враговете ѝ са наясно с нейната сила. Страната ни е добре подготвена да успее да се противопостави на заплахите за националната ни сигурност", увери политикът.

Той подчерта, че Турция ще продължи да се развива въпреки изкуствените препятствия по пътя си.

Ердоган заяви, че усилията на Анкара са фокусирани върху противодействието на проявите на тероризъм в региона. "Ако заплахата идва от северната част на Сирия, ние унищожаваме терористите именно там. Нанасяме и ще продължим да нанасяме удари по терористите в региона", заяви президентът.

Турският президент каза, че зависимостта на Турция от вноса в областта на отбраната е намаляла от 80% на 20%. "Периодите, в които Турция дори не произвеждаше боеприпаси, отминаха. Днес страната ни произвежда широка гама отбранителни продукти, включително ударни дронове и боеприпаси за военни самолети". Същевременно той подчерта, че Турция ще продължи да подкрепя приятелски държави, включително Азербайджан и Либия.

"Днес Турция е държава, която не на думи, а на дело има влияние в много региони на света: от Балканите до Африка, от Централна до Южна Азия. Противно на кризите, които продължават в близост до нашите граници, Турция гледа уверено към бъдещето", заяви Ердоган.

Турският държавен глава подерта, че инфлационният натиск върху икономиката на страната ще намалее от началото на годината и че увеличението на цените в Турция ще стане по-контролируемо още през февруари./БГНЕС, Анадолска агенция

Анкара / Турция

Категории:

Тагове: