Ердоган: Турция се нуждае от нова конституция

През последните 20 години в Турция бяха осъществени важни реформи, насочени към защита на правата и свободите на гражданите и укрепване на върховенството на закона, каза Ердоган в реч пред Върховния съд на Турция в четвъртък.

Турският президент отбеляза, че действащата турска конституция е приета през 1982 г. и вече не отговаря на съвременните предизвикателства, въпреки че в нея са направени редица изменения.

Ердоган припомни, че миналата година управляващата Партия на справедливостта и развитието е подготвила свой проект за основен закон на страната, но инициативата не е получила адекватна подкрепа от другите политически сили. "Няма да седим безучастни и ще повдигнем този актуален въпрос отново", увери политикът.

Той заяви, че Турция планира да въведе система за "застраховка за правна защита", която вече се използва в редица държави.

"Определени кръгове се опитват да превърнат съдебната система на Турция в инструмент на престъпни организации. Няма да позволим това да се случи! Световната общност ще разбере веднъж завинаги, че Република Турция не е държава, която е играчка в ръцете на тъмни сили", увери президентът.

Турският президент разкритикува и Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ). Ердоган нарече ЕСПЧ структура, която далеч не е справедлива и взема политически мотивирани решения: "Когато става въпрос за Турция, се издават политически мотивирани присъди, но когато става въпрос за Германия или Франция, решенията се вземат по съвсем различен начин", каза той./БГНЕС