Ердоган: Турция е доволна от развиващото се сътрудничество със САЩ

Турция е доволна от развиващото се сътрудничество със САЩ, заяви президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган.


"По време на разговорите с президента Байдън решихме да разрешим повечето от безизходиците и да проведем още разговори", каза Ердоган по време на кръгла маса с представители на мозъчни тръстове в Ню Йорк, където участва в Общото събрание на ООН, предаде Анадолската агенция.

Турският държавен глава заяви, че двете държави ще засилят сътрудничеството си в усилията срещу тероризма, който според него "представлява заплаха и за двете страни".

Във връзка с подкрепата на САЩ за клона на ПКК в Северна Сирия Ердоган подчерта, че не може да има партньорство с терористични групировки.

"Всяко развитие в нашия регион показва колко погрешно е разграничението между добри и лоши терористи. С терористите не могат да се водят преговори и с тях не може да се установи приятелство или партньорство", заяви той.

В изказването си Ердоган спомена и приноса на Анкара за решаването на глобални и регионални проблеми, за насърчаването на мира, стабилността и просперитета в региона и за справянето с несправедливостите в международната система.

Обръщайки се към продължаващата война в Украйна, Ердоган заяви, че Анкара работи активно за прекратяване на конфликта със справедлив и траен мир. Той подчерта ангажимента на страната си към дипломацията като средство за установяване на траен мир във всички конфликтни зони и за разширяване на мрежата от международни приятелства.

Президентът подчерта също така значението на укрепването на международната солидарност, особено в борбата срещу терористични групировки като ПКК, ИДИЛ и терористичната организация на Фетуллах (ФЕТО)./БГНЕС