Ердоган: Турция ще даде отговор на Запада на 28 май

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган разкритикува западните медии, предаде АА.


"Постигнахме повечето от демократичните си завоевания в Турция, като се борихме със заглавията", заяви турският лидер в интервю на живо за телевизия ТРТ.

Той добави, че Западът не харесва Турция, защото е изкоренила тероризма. "В борбата срещу тероризма винаги сме били оставяни сами. Ние сами се дърпаме за собствените си обувки."

Според Ердоган Западът също така е обезпокоен от подобряването на отбранителната индустрия на Турция.

"Харесва ли им Турция, която става все по-силна в отбранителната индустрия? Разбира се, че не ни харесват. Няма да ни харесат, защото вече не купуваме оръжия или боеприпаси от тях ... Моят народ им даде този отговор на 14 май. Надявам се, че на 28 май те ще го направят отново", каза той.

"Чували ли сте дискомфорт от Азербайджан, Катар и Либия заради нашите усилия? Не. Когато погледнем към тези, които са обезпокоени от нашия успех, можем да видим по-ясно кой е приятел и кой е враг", добави Ердоган.

Милиони избиратели отидоха до урните на 14 май, за да изберат президент на страната и 600-местен парламент.

Партията на Ердоган спечели мнозинство в парламента, а президентската надпревара се насочва към втори тур на 28 май.

На втория тур Ердоган ще се изправи срещу Кемал Кълъчдароглу, лидер на основната опозиционна Републиканска народна партия (РНП) и общ кандидат на опозиционния Народен алианс на шестте партии.

Ердоган получи 49,52% от гласовете на първия тур, Кълъчдароглу остана втори с 44,88%, а Синан Оган получи 5,17%. /БГНЕС