Ердоган: Украйна и Русия близо до консенсус по четири точки

Украйна и Русия са близо до консенсус по четири от шестте точки на преговорния процес, заявява турският президент Реджеп Тайип Ердоган пред журналисти при завръщането си от Брюксел, където участва в извънредна среща на върха на НАТО, съобщава Анадолската Агенция.

Той подчертава, че Анкара от самото начало работи усилено за прекратяване на войната в Украйна.

Ердоган отбелязва, че в рамките на тези усилия е провел разговори с много лидери, а турският външен министър Мевлют Чавушоглу се е срещал неведнъж със свои колеги от други държави.

Ердоган припомни и срещата между руския външен министър Сергей Лавров и украинския външен министър Дмитрий Кулеба, която беше организирана в Анталия с усилията на турската страна.

След тристранната среща в туристическата столица на Турция, Чавушоглу посети Москва и Лвов, отбелязва Ердоган.

"Контактите продължават. Несъмнено всичко това се превърна в най-добрия пример за способността на Турция да действа като гарант и посредник", заявява Ердоган.

Връщайки се към темата за преговорния процес между Москва и Киев, Ердоган отбелязва въпросите, по които има или няма консенсус.

"Смятам, че в преговорите има консенсус по четири точки. Първият въпрос е свързан с присъединяването на Украйна към НАТО. Първоначално Украйна настояваше за членство в Алианса, но по-късно украинският президент Володимир] Зеленски започна да изтъква възможността за отказ. Другият въпрос е свързан с приемането на руския език за официален в Украйна. Зеленски също се съгласи с това. Руският език вече се говори на практика в цяла Украйна. В това отношение няма проблеми", отбелязва Ердоган.

Според турския лидер друг важен въпрос, който страните в конфликта обсъждат, е демилитаризацията на Украйна.

"Разбира се, Украйна е държава, затова не говорим за приемане на разоръжаване от А до Я. Но и по този въпрос няма неясни аспекти. Тоест, украинската страна заяви, че може да направи определени отстъпки и по този въпрос. Четвъртата точка от преговорите е свързана с колективната сигурност. Украйна също демонстрира положителен подход по този въпрос", продължава Ердоган.

Според него обаче, все още няма консенсус по въпроса за Крим и Донбас. В резултат на това Зеленски предлага провеждането на референдум за Донбас, казва Ердоган.

Що се отнася до Крим, Турция открито и ясно се противопоставя на окупацията на полуострова от самото начало – отбелязва турския президент и уточнява, че лично е изразявал позицията на Анкара по този въпрос на всяка среща с руския си колега Владимир Путин.

"Но по онова време Западът нямаше толкова ясна позиция по въпроса, както е днес. Всичко, което се случва днес е, защото Западът не прие тази позиция", добавя турският президент. /БГНЕС