Ердоган възнамерява да закупи втора партида С-400 от Русия

урският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви, че страната му смята да закупи втора партида от зенитно-ракетните комплекси С-400 от Русия. „В бъдеще никой няма да може да се намесва в това какви системи за сигурност купуваме, от коя държава и в какви количества“, каза Ердоган в интервю за американския телевизионен канал CBS.

Това решение може да задълбочи разрива между Турция и САЩ, както и да доведе до нови санкции на САЩ срещу Анкара. Вашингтон заяви, че системите за противовъздушна отбрана С-400 представляват заплаха за американските изтребители F-35 и други отбранителни системи на НАТО. Турция уверява, че те не могат да закупят системи за ПВО от някой от съюзниците в алианса в рамките на задоволителен за страната срок.

През април Държавният департамент на САЩ наложи санкции на органа на отбранителната промишленост на Турция, неговия лидер Исмаил Демир и трима други висши турски служители. Ограничителни мерки бяха предприети, след като Анкара придоби първата партида системи за противовъздушна отбрана С-400 от Русия.

Турция и Русия подписаха договор за $ 2,5 млрд. За доставка на системи С-400 през 2017 г. През юли 2019 г. бяха направени първите доставки на компоненти на ракетната система за ПВО в Турция, а в средата на септември същата година стана известно за доставката на последните компоненти. В отговор на закупуването от Анкара на руските С-400, Вашингтон изключи Турция от списъка с партньори в производствената програма на най-новия изтребител F-35./БГНЕС