Ердоган вижда бъдещето на Турция в ЕС

Турция вижда бъдещето си в Европейския съюз, каза президентът Реджеп Тайип Ердоган по време на разговорите с ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, състояла се чрез видео връзка, съобщава РИА Новости.

„Най-важният инструмент, който може да се използва на първия етап за позитивна програма в отношенията между Турция и ЕС, е подновяването на миграционното споразумение, а 2021 г. предлага нова ефективна среда за сътрудничество в областта на миграцията“, добави Анкара.

Ердоган каза още пред шефа на Европейската комисия, че Турция иска да отвори нова страница в отношенията с ЕС през новата година, но изминалата година бе белязана от капризите на някои членове на ЕС и изкуствените проблеми, които те създадоха в отношенията с Анкара.

"Ердоган подчерта, че е необходимо да се актуализира Митническият съюз с ЕС, да се осигури безвизов режим за турските граждани, да се предприемат стъпки в преговорите за членството на Турция в ЕС, да се възстанови взаимното доверие и да се сложи край на дискриминационните действия и реторика спрямо Турция", добави администрацията.

Ердоган също каза на фон дер Лайен, че е нужно да се възобновят редовните срещи на високо равнище между Турция и ЕС.

Турция подписа споразумение за асоцииране през 1963 г. с предшественика на ЕС, Европейската икономическа общност и кандидатства за членство през 1987 г. Преговорите за присъединяване обаче започнаха едва през 2005 г. и многократно бяха преустановявани поради разногласия.

Вече са отворени 16 от 35 глави от досието за преговори.

През март 2016 г. Брюксел засили преговорите в замяна на споразумението на Турция да помогне за намаляване на потока от мигранти към Европа./ БГНЕС