Ердоган встъпва в длъжност на 2 или 6 юни

Встъпването в длъжност на турския президент Тайип Ердоган ще се състои на 2 или 6 юни, след което ще бъде обявен съставът на новия кабинет. Това съобщи вестник „Миллиет“.


„Очаква се президентът Ердоган да положи клетва пред Общото събрание този петък или следващия вторник. Заедно с кабинета ще се оформят и започнат да работят и висшите държавни длъжности“, твърди медията.

Според вестника окончателните резултати от президентските и парламентарните избори може да бъдат обявени днес от Висшата избирателна комисия. Членовете на 28-ия парламент ще положат клетва в петък, 2 юни, и ще започне петдневна процедура за разглеждане на кандидатурите им от Великото национално събрание на Турция (ВНС, парламента). Встъпването в длъжност ще се състои или на 2, или на 6 юни. В същия ден Ердоган ще обяви имената на министрите, които ще съставят неговото правителство.

Депутатите ще положат клетва на Общото събрание на парламента в петък, 2 юни, и ще започне 5-дневният процес на номиниране за избор на председател на парламента. Съгласно процедурния правилник председателят на Партията на националистическото движение Девлет Бахчели, като най-възрастен член, ще изпълнява функциите на временен председател на Великото национално събрание на Турция.

Изборите за председател на Великото национално събрание на Турция ще започнат с полагането на клетва от депутатите. Кандидатите ще подават заявления до Съвета за председателство в срок от 5 дни след церемонията по полагане на клетва. На 5-ия ден след края на периода за кандидатстване изборите за председател на парламента ще се проведат в Общото събрание. В първите два тура на изборите за председателство на парламента по закон се изисква мнозинство от две трети (401 гласа). Ако необходимият брой гласове не бъде достигнат, на третия тур е достатъчно абсолютно мнозинство (301 гласа). Като се има предвид настоящото разпределение на депутатите в парламента, изборът на председател на парламента се очаква да бъде финализиран на третия тур. Новоизбраният председател на парламента ще заема този пост в продължение на 2 години.

По-рано беше съобщено, че турският външен министър Мевлют Чавушоглу, вътрешният министър Сюлейман Сойлу и министърът на националната отбрана Хулуси Акар може да запазят постовете си в новия кабинет на Ердоган.

В четвъртък, 1 юни, президентът Ердоган ще замине за Молдова за срещата на върха на Европейската политическа общност, а в петък, след като посети Анкабаир, по обяд ще положи клетва във Великото национално събрание на Турция. Вечерта е планирано да се проведе церемония по встъпване в длъжност в президентския комплекс, а същата вечер се очаква Ердоган да обяви новия кабинет. Същевременно се посочва, че церемонията по полагане на клетва от Ердоган може да бъде отложена за вторник, 6 юни. При този процес погледите ще бъдат насочени към новия кабинет. Всички членове на кабинета, включително и вицепрезидентът Фуат Октай, станаха депутати. Задълженията на членовете на кабинета ще приключат, след като те положат клетва на Общото събрание на парламента. Затова се очаква новият кабинет да бъде сформиран преди церемонията по полагане на клетва. /БГНЕС

Категории: