Ердоган: За 15-ти път турската нация ме направи победител

"Ние спечелихме общо 778 общини, включително 16 столични общини, което означава, че 56% от всички общини в Турция ще бъдат управлявани от Партията на справедливостта и развитието (ПСР)“, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган в речта си от балкона в столицата Анкара след резултатите от местните избори в неделя.

Турската нация направи победител управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) за 15-ти пореден път, заяви президентът Реджеп Тайип Ердоган тази сутрин. "Бих искал да благодаря на всички мои граждани, особено на нашите кюрдски братя, за проявената чувствителност към въпроса за оцеляването", каза той. Управляващата партия на Турция води в надпреварата в 16 столични общини и 24 града, според неофициални резултати. Милиони турски гласоподаватели дадоха своя вот на местните избори, за да изберат кметове, членове на общински съвети, мухтари (кметове на села или квартали) и членове на висши съвети за следващите пет години. Според Ердоган партията му не е успяла да постигне желаните резултати в някои градове, защото той не е бил достатъчно добре разбран от избирателите. Веднага "ще започнем с откриването и отстраняването на недостатъците", добави той.

Ердоган каза, че партията и Турция ще претърпят промени през следващите дни. "Няма да има избори четири и половина години. Какво ще правим? Ще се съсредоточим върху национални и международни въпроси и се надяваме да издигнем страната си над нивото на нашите съвременници", добави той. Приоритетът на Турция е да засили икономиката, да поддържа развитието и да повиши заетостта, каза той. Президентът заяви, че целта на Турция е да помогне на сирийските бежанци да се завърнат в страната си, като същевременно направи Манбидж и територията на изток от Ефрат безопасно място. /БГНЕС