Ердоган: Западът загуби хегемонията си

Проблемното възприемане на световен ред, основан на претенциите за превъзходство на Запада, остава в миналото. Това каза турският президент Реджеп Тайип Ердоган в интервю за списание „Kriter”.

Според Ердоган необходимостта от преразглеждане на основите на световния ред се признава от всички участници в международните процеси, включително и на Запад. „Хегемонията на Запада, която продължи векове, потъна в забрава. Формира се нова международна система. Нарастващата мощ на страни като Турция ги превърна в международни играчи. Говорим не само за нашата страна, но и за много други държави със „средномащабна власт“, чиято тежест в международните отношения нараства. Вече живеем в напълно различен свят, където управляват не само големите сили“, каза Ердоган.

„Съвременна Турция провежда военни операции със собствените си сили. Страната ни активно развива военно-индустриалния комплекс. Този курс ще бъде продължен. Отбранителната индустрия на Турция несъмнено ще достигне нови висоти“, каза турският лидер.

Ердоган подчерта важността на реформата на ООН.

„Решенията на Съвета за сигурност на ООН трябва да бъдат изпълнявани и да станат гаранция за справедливостта. Резолюциите, които пренебрегват принципите на справедливостта, нанасят сериозен удар по доверието в ООН “, каза Ердоган, цитиран от Анадолската агенция.

Турският президент подчерта, че дейността на световната организация трябва да стане по -прозрачна. „ООН трябва да се укрепи, да се превърне в орган, който наистина отговаря на стремежите на цялата световна общност. Тази цел е напълно постижима. Структура, в която Генералната асамблея е „законодателният“ клон на ООН, а Съветът за сигурност е „изпълнителната власт“ е единственият начин да се осигури справедливост на световно ниво", каза той.

Ердоган подчерта значението на пълното изоставяне на практиката на "вето" в ООН. „Без да се отмени правото на вето, стъпките за реформиране на ООН са обречени на провал. Турция предлага трансформирането на ООН в структура, която отговаря на предизвикателствата на нашето време“, заяви президентът на Турция. /БГНЕС