Ереджебов: Очакваме титла и медал от Европейското по бокс за жени

Поне един златен и още един друг медал на Европейското първенство в Испания очаква старши треньорът на националния ни женски отбор по бокс Фикрет Ереджебов, обяви той на пресконференция в Пресклуб „България“. Наставникът похвали своите възпитанички с постигнатите резултати досега през годината, но подчерта, че най-сериозните изпитания предстоят – от 24 август в Мадрид започва битката за отличията на Стария континент, а от 3 октомври е началото на Световното първенство в Русия.

Ереджебов очаква злато и още един медал от Европейското по бокс за жени в Испания.

За испанската столица тази седмица ще отпътуват шест състезателки, като само една от тях все още няма медал от Европейско или Световно първенство – Златислава Чуканова в кат. 54 кг., която се надява този път да играе на финал. Останалите наши надежди за пореден успех в женския бокс са: Еми-Мари Тодорова в кат. 48 кг – трикратна еврошампионка за девойки, която сега ще направи своя дебют при жените, Габриела Димитрова в олимпийската категория 51 кг, бронзова медалистка на Европейско първенство, на Европейските игри в Минск през юни тази година и на първенството на Европейския съюз, Станимира Петрова в олимпийската категория 57 кг, световна шампионка от 2014 г., два пъти европейска шампионка и шампионка на Европейските Игри т.г. Останалите 2 избранички на старши треньора Ереджебов също са европейски шампионки, но освен това ще направят своеобразен дебют в по-висока теглова категория – Деница Елисеева ще се бие на ринга на 64 кг (досега се състезаваше на 60 кг), Мелиз Йонузова премина в олимпийската категория 69 кг (досега беше при 64-килограмовите). И двете смятат, че са се адаптирали към по-голямото си тегло, но истинската проверка ще бъде на Европейското първенство. Опитната Деница, която има и бронз от Световно първенство за жени, смята, че отборът има потенциал не за една, а за две титли на Европейското първенство. Всички момичета споделиха, че подготовката им е много добра, чувстват се отлично, въпреки огромното натоварване заради поредицата от големи състезания в международния календар тази година. Това лишава момичетата от пълноценно възстановяване, тъй като непрекъснато трябва да са във върхова форма, подчерта Ереджебов.Аз не знам кога влизам и излизам от най-доброто си състояние. В началото на годината бях стресната като видях календара, но след това го приех нормално. Знаете, че спечелих турнира „Странджа“, турнира „Балкан“, станах шампионка на Европейските игри“, каза Станимира Петрова.

Станимира Петрова е една от боксьорките, на която се възлагат най-големи надежди на предстоящия шампионат на Стария континент.

Тя отговори и на Еми-Мари Тодорова, която се оплака, че нейният личен треньор и баща Веселин Тодоров няма да бъде до нея на Европейското първенство, въпреки, че на него дължи своите постиженията в кариерата си. „На Европейските игри в Минск също бях без моя личен треньор Петър Лесов, той ми липсваше, но това не ми попречи да стана шампионка. Националният треньор е водещ на големите състезания“, успокои Станимира своята съотборничка-дебютантка при жените. Ереджебов също взе отношение по въпроса, като наблегна на факта, че има свой щаб от помощници в националния отбор и Тодоров не е сред тях. Просто такова е правилото – командироват се хората от националния отбор. След Европейското първенство Ереджебов ще даде 9-дневна почивка на състезателките и от 10 септември ще започнат подготовката за Световното първенство. Предвиден е съвместен лагер в Полша с домакините и с боксьорки от Турция. /БГНЕС