Ерсин Мустафов: Музикалният бранш ще се възстанови най-рано през есента на 2021 г.

„За всички артисти ситуацията е много тежка. За всички ни кризата започна най-рано и ще приключи най-късно”. Това заяви в интервю за БГНЕС фронтменът на група Jeremy? Ерсин Мустафов.

Заради пандемията музикалният бизнес е един от най-силно засегнатите, защото има пълна забрана за провеждането на концерти, фестивали и всякакви други прояви на живо, на които се събират хора.

„Когато въведоха извънредното положение в България, започнах много сериозно да проучвам как стои въпросът в световен мащаб. Четох доста западни издания за самия вирус, за заболяването, което причинява, както и за икономическите последици от него. Нашият бранш – музикалният, свързан с концерти, фестивали и други дейности, ще се възстанови не по-рано от есента на 2021 година. Имам предвид естественият ритъм на самия бизнес”, смята музикантът.

Според него в създалата се тежка ситуация, държавата се е погрижила единствено за артистите на държавна работа, но не и за независимия сектор, а набелязаните мерки са с хоризонт не повече от 3 месеца.

„Ако правителството нищо не реши, артистите ще решат какво да правят с правителството”, подчерта фронтменът на Jeremy?.

Една от малкото, дори единствената възможността за някои артисти в настоящата ситуация е да записват парчета в собствените си домашни студия или в други студия, но с малки екипи.

Според Ерсин перспективата пред „драйв-ин” и „лайв стрийм” концертите не е особено оптимистична.

„Това е изключително несъстоятелно. Интересно е като идея и хората са готови да я грабнат, но ако вземем един химикал и тръгнем да правим сметката, ще видим, че това не е бизнес. По-скоро е някаква културна активност”, смята музикантът.

С останалите момчета от Jeremy? вече са се възползвали от новите технологии и са реализирали концерт в интернет, от който им е останала единствено приятната емоция.

„Когато се прави „лайв стрийм” и няма никаква публика, очакваме нагласата на хората, които гледат, да подкрепят артиста. Сумата, която се събира накрая, се разделя между стрийминг екипа, групата и всички хора, ангажирани с процеса. За да се получи истински професионален продукт, има нужда от доста хора – оператори, режисьор на пулт. В крайна сметка се оказва, че това е недостатъчно и невъзможно. Могат и да се направят изцяло платени „лайв стрийм” концерти. Някои вече направиха този опит, но резултатът е трагичен. Хората нямат никакво намерение да плащат за това, защото не им носи нищо. Мнението на феновете е, че вместо да плащат, е по-добре да си пуснат запис на концерт от някой страхотен фестивал, на който не са били или който не са гледали”, категоричен е музикантът.

Същото е му и мнението „драйв-ин” концертите. „Хубава идея, да има някакъв вид културна дейност, за да напомняме, че съществуваме, но това няма нищо общо с бизнеса”, смята Ерсин.

Според него държавата не обръща достатъчно внимание на сектор „култура” във всичките му проявени форми. „Причините са две. Хората, които са в сектора на културата, са много малка част от населението на страната. Просто представляват по-малък проблем за държавата, защото са по-малко хора. Второ – това е нивото на нашите държавници. Нивото им е ниско. Самите те нямат нужда от култура, за да се сетят, че има едни 150 000 души, които в момента нямат работа и няма да имат работа следващата година и половина”, каза още музикантът. /БГНЕС