Ерсин Мустафов: Важното е да няма статукво, политическото "джафкане" и закани отблъскват

За първи път съм много раздвоен за кого да гласувам. Няма да казвам какви са политическите ми пристрастия, но като музикант, който свири рокендрол, харесвам западната култура, демокрацията и свободата на словото. Въобще свободният избор, възможността човек да има свободна воля и да я следва. Въпреки всичко това, не успявам да намеря политически субект, който да покрива моите очаквания.

Това заяви в интервю за БГНЕС фронтменът на група Jeremy? Ерсин Мустафов.

Като музикант и творец, който не се страхува да изразява и отстоява своята гражданска позиция, Ерсин коментира настоящата предизборна кампания и поведението на българските политици.

снимка/автор: Гергана Нойкова

„Не искам да чувам елементарни спорове, нападки и закани. Искам политическите сили да правят истинска политическа кампания, да говорят основно за своите програми. Много малко от тази информация обаче стига до мен, по-скоро виждам просто едно съперничество, дори закани между политиците. Това ме отблъсква, а предполагам и много други избиратели“.

Потвърждение на своите думи музикантът намира в ниската активност, която от години е характерна за страната ни по време на избори. „Причините са много, въпросът е комплексен, но главната е тази – никой не говори какво иска и възнамерява да направи, а отправя само закани“, смята Ерсин.

Според него важно е „да няма статукво“, каквото и да е то.

„При положение, че в голямата си част народът не е щастлив, не е финансово обезпечен, оплаква се от много неща – здравеопазване, образование и много други – това означава, че той не е доволен от последните години на управление. А ние имаме едни 10-12 години, в които ни управлява една партия, един човек. Смисълът на демокрацията не е това. Ако всички бяхме доволни и имахме добър жизнен стандарт, тогава нека да има такова статукво. Обаче пак бих поставил въпросът – как е възможно толкова години да управлява една и съща политическа сила? Важното в тези избори, според мен, е да има силна опозиция в парламента. В последния парламент мисля, че нямаше силна опозиция. По-скоро имаше едно джафкане, отколкото сериозна, стабилна, здравомислеща и аргументирана опозиция. От това имаме нужда. Надявам се да влязат нови политически сили в парламента, за да имаме евентуално някакъв шанс за по-силна опозиция“, коментира още той.

Ерсин има мнение и по темата с държавната подкрепа за музикантите на свободна практика, дадена от изпълнителната власт след среща на между представители на гилдията с министър-председателя Бойко Борисов. Около 1000 музиканти трябва да получат по 4350 лева (3250 лева плюс 1100 лева осигуровки) като за целта са предвидени малко над 4.2 млн. лева. Темата обаче предизвика противоречиви реакции, дори и вътре в гилдията, а много хора попитаха защо това се случва в условията на предизборна кампания.

„Въпросът е много деликатен и не може да има еднозначен отговор. Първо – тези музиканти, които отидоха там, не отидоха на разговор с човек, а с институция, с министър-председателя на републиката. Проблемът е, че те отидоха по време на предизборна кампания, но в крайна сметка няколко души инициираха нещо, което трябваше да се случи много по-рано. Нашата гилдия трудно се обединява, но и не само тя. По-скоро трябва да мислим за това как да се обединяваме, за да отстояваме позициите си и да не използваме последния момент, за да правим такива отчаяни стъпки“, счита Ерсин, който отчита като проблем и фактът, че държавата не положи почти никакви усилия за самоосигуряващите се хора в България, какъвто е самият той.

„В момент, в който аз не мога да упражнявам професията си – ние се изхранваме основно от концерти, защото продажбата на музика в България е нищожна, би трябвало държавата да се погрижи за хората като мен. Това е нормалната взаимовръзка. Плащаш своите данъци и осигуровки, а когато имаш проблем, би трябвало да можеш да разчиташ на тази държава. Иначе какъв е смисълът да участваш? За съжаление, нашата страна, заедно с още две – Кипър и Хърватска, не се възползваха от възможността да вземат помощи от ЕС, които са в полза на самоосигуряващите се лица. Правителството не направи никаква стъпка в посока на това да помогне на хора като нас. Това не са само музиканти, а много видове занаятчии, хора с микробизнес и т.н. Те не са със значителни доходи, но са част от държавата – подават си данъчната декларация и си погасяват задълженията към нея“.

Поредния локдаун, последван от поетапно разхлабване на мерките, но само за някои бизнеси и без ясно посочени критерии от здравните власти, дава основание на музиканта да определи действията на управляващите по време на пандемията като хаос.

„Отваряме, затваряме, отваряме, затваряме. Тези могат да работят, онези не могат. Няма стратегия, няма критерии, няма последователност. Отново достигнахме пикови нива, това е нелепо. Другите държави тепърва постепенно започват да отварят и ще влязат плавно в един пролетен сезон, а от там и едно относително нормално лято, съчетано разбира се и с темповете на ваксинацията. Ние изоставаме и с това“, допълни още Ерсин Мустафов.

Въпреки всичко фронтменът на Jeremy? запазва своя житейски оптимизъм. Повод за това му дава затрогващ жест на най-близкия му приятелски кръг, помогнал му да възстанови цялата открадната техника на групата, която преди време бе задигната в центъра на столицата. Органите на реда не успяват да разкрият извършителя, въпреки че всичко се случва в оживена пряка на бул. „Витоша“, където има видеокамери и дори свидетели, но тук се намесват приятелите. „Не вярвам, че заслужавам това, но всички твърдят обратното и това ме изпълва с надежда и любов!“, споделя музикантът за случката. /БГНЕС

Тагове: