ЕС: Ядрената енергия е необходима за гарантиране на енергийната независимост

Европейският съюз трябва да използва ядрена енергия, за да осигури енергийната си независимост, тъй като само алтернативните източници няма да са достатъчни. Това заяви в Люксембург министърът на инфраструктурата на Словения Ерней Вртовец, който председателства извънредното заседание на Съвета на ЕС на ниво министри на енергетиката, насрочено за обсъждане на енергийната криза.

„Ако искаме да постигнем нашата дългосрочна цел за постигане на енергийна независимост на ЕС и климатичен неутралитет (икономика с нулеви въглеродни емисии до 2050 г.), трябва да инвестираме повече държавни и частни средства в развитието на възобновяеми източници на енергия. Но те, за съжаление, няма да бъдат достатъчни, затова е необходимо да използваме атомните технологии”, цитира думите на Вртовец пресслужбата на Съвета на ЕС.

Според словенския министър, „зеленият преход не е причина за кризата, а нейно бъдещо решение”, но за неговото приключване на Евросъюза ще му бъдат необходими много средства.

„Словения назначи тази министерска среща, за да защити и подкрепи гражданите, компаниите и икономиките на ЕС в условията на енергийна криза. Очаквам много интересна дискусия, по-специално по краткосрочните мерки в рамките на предложения от ЕК пакет, публикуван миналата седмица”, отбеляза той.

На срещата на върха в Брюксел на 21-22 октомври лидерите на държавите от ЕС одобриха предложения от Европейската комисия пак от мерки по сдържане на енергийната криза. Незабавните краткосрочни мерки в него включват само препоръки за оказване на ограничена целева финансова подкрепа на най-уязвимите слоеве от населението и компании. В средносрочна перспектива ЕК пое ангажимент да направи проверка на енергийния пазар на ЕС за спекулативни практики и предложи на държавите-членки да обсъди разликите по пътя на реформиране на пазарите на газ и електроенергия, включително възможността за създаване на газови запаси на ЕС под общоевропейски контрол, както и възможността за съвместно закупуване на газ от страна на държавите от Евросъюза. В дългосрочен план ЕК изрази мнение, че само преходът към алтернативна енергия ще реши всички енергийни и климатични проблеми на общността. /БГНЕС