ЕС е готов да предприеме действие срещу Турция

Европейският съюз е готов да използва всички инструменти, с които разполага, за да промени поведението на Турция, заяви в интервю председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

Пред в. „Катимерини” белгийският политик каза, че остава „предпазлив“ спрямо намеренията на Анкара и отбелязва, че предизвикателствата на авторитарните държави към западния съюз непрекъснато нарастват. Той подчерта многото силни страни на Европейския съюз и добави, че блокът не трябва да ги пренебрегва.

По отношение на Турция мнението на Мишел е следното: „Изпратихме много ясно послание: Готови сме за по-позитивен дневен ред, но това е условно, пропорционално и обратимо. Това означава, че това ще бъде приложено само, ако има напредък в различни области - особено в гръцко-турските отношения, по кипърското споразумение, по правата на човека. Това ще зависи от поведението на Турция.”

Мишел участва в специално събитие в Атина по повод 40-годишнината от присъединяването на Гърция към Европейската общност и той изпрти послание на надежда и обща резолюция за създаването на нова икономическа и социална парадигма в Европа. Пред „Катимерини” Мишел отказа да коментира допълнително скандалния инцидент „Дивангейт”, станал по време на посещението в Анкара.

„Всичко е казано за това. Не възнамерявам да добавям нещо”, заяви той. Мишел добави, че сътрудничеството му с Урсула фон дер Лайен и върховния представител за външната политика Жозеп Борел е „много тясно и ние го доказахме през последните 18 месеца. Ние сме абсолютно ангажирани да си сътрудничим за насърчаване на общия европейски интерес”. /БГНЕС