ЕС е под натиск да потуши гнева на фермерите

Мотивите им може да са различни, но гневът им расте в цяла Европа: от Нидерландия до България, през Германия и Франция, фермерите протестират срещу цените на горивата, конкуренцията от Украйна и европейските ограничения, предаде АФП.

Броени месеци преди европейските избори през юни Комисията в Брюксел ще започне "стратегически диалог" на 25 януари, в който ще участват земеделски организации, представители на хранителния сектор, неправителствени организации и експерти с цел да се разсее гневът в селскостопанските райони.

Тази инициатива беше потвърдена едва в края на миналата седмица, но беше обещана от председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен още през септември, когато тя призова за "по-малко поляризация" и подчерта, че "земеделието и опазването на природата могат да вървят ръка за ръка".

В дневния ред са включени: доходите на земеделските стопани, устойчивостта на земеделските практики, технологичните иновации и конкурентоспособността - теми, които ще бъдат предварително обсъдени от министрите на земеделието на 23 януари в Брюксел.

През юни 2022 г. Нидерландия, страна с население от близо 18 милиона души, вторият по големина износител на хранителни продукти в света след САЩ, започна протест в областта на селското стопанство.

Правителствен план за намаляване на емисиите на азот чрез намаляване на броя на добитъка накара хиляди нидерландски фермери да излязат на улицата. Застанали зад волана на своите трактори, те блокираха магистралите и протестираха пред домовете на политиците.

Обърнатите нидерландски знамена станаха символ на техния бунт, който получи подкрепата на популисти от цял свят, включително на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп.

След месеци на протести бунтът срещу изпълнителната власт доведе до изборна победа на младата партия, обединяваща фермерите, "Движение на фермерите и гражданите", която направи силен пробив в Сената през март 2023 г., но в крайна сметка спечели по-малко от очакваното на общите избори през ноември.

През последните няколко месеца "раздразнението" се разпространи и в Полша, Румъния, Словакия, Унгария и България, където производителите се оплакват главно от "нелоялна конкуренция" от страна на Украйна, която е обвинявана, че е подбива цените на зърнените култури.

След руската офанзива, през май 2022 г. ЕС преустанови митата върху всички продукти, внасяни от Украйна, и създаде "коридори на солидарността", за да позволи на Киев да продаде запасите си от зърнени култури. Само че голяма част от хранителните продукти се оказаха при европейските му съседи.

Българските и румънските фермери се вдигнаха на бунт срещу този приток на пшеница и царевица и извадиха тракторите си, за да блокират граничните пунктове с Украйна. В Полша протестите доведоха до оставката на министъра на земеделието през април 2023 г.

Но това не сложи край на гнева им: през ноември полските фермери започнаха да блокират граничните пунктове с Украйна заедно с шофьорите на камиони. Фермерите преустановиха блокадата си на 6 януари след споразумение с полското правителство, което предвижда субсидии.

В Румъния фермерите също продължават да оказват натиск върху правителството, като на 14 януари отново демонстрираха срещу прекомерно високите според тях данъци.

Очаква се Европейската комисия да обяви намеренията си относно подновяването на митническото освобождаване, което изтича през юни.

В Германия фермерите масово изразиха своята неприязън към обявения през декември план на правителството на Шолц за повишаване на данъците върху дизеловото гориво за селскостопански цели.

В началото на януари те започнаха едноседмични демонстрации с колони от трактори, които блокираха пътища в цялата страна.

Правителството на управляващата коалиция, в която участват социалдемократи, еколози и либерали, се съгласи постепенно да премахне освобождаването от данък до 2026 г. Но ще му бъде трудно да направи повече в момент, когато трябва да спести няколко милиарда бюджетни разходи, за да се съобрази с призива на конституционните съдии.

Във френската провинция фермерите, подобно на германските си съседи, протестират срещу нарастващите производствени разходи и увеличаващите се екологични задължения.

За да осъдят "света, обърнат с главата надолу", през есента фермерите започнаха да обръщат табелите на входовете на своите градове. От 18 януари те блокират магистрали в югозападната част на страната и се събират на кръгови кръстовища, като са планирани и други действия в отговор на призива на водещия фермерски съюз FNSEA.

Този проблем може да засегне и други страни в Европа. "Италианските и испанските земеделски съюзи също говорят за демонстрации", казва Кристиан Ламберт, председател на Комитета на професионалните земеделски организации в Европейския съюз.

Във Великобритания производителите на плодове и зеленчуци ще демонстрират пред парламента в Лондон в знак на протест срещу "несправедливите" договори за изкупуване, които ги обвързват със супермаркетите. /БГНЕС