ЕС готов да обсъди отказа от патенти за ваксините

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви в четвъртък, че Брюксел е готов да обсъди подкрепеното от САЩ предложение за отказ от патенти за ваксините срещу COVID-19, предаде АФП.

Но тя подчерта, че приоритетът на Европа ще бъде да засили глобалните доставки и безусловно критикува САЩ и Обединеното кралство за ограничаване на износа на ваксини. "Европейският съюз също е готов да обсъди всяко предложение, което се отнася към кризата по ефективен и прагматичен начин," каза Фон дер Лайен на онлайн конференция.

"И затова сме готови да обсъдим как американското предложение за отказ от защита на интелектуалната собственост за ваксини, което може да помогне за постигането на тази цел."

В сряда американският търговски представител Катрин Тай заяви, че сега Вашингтон подкрепя призивите за глобален отказ от патентна защита за ваксините срещу COVID-19, докато пандемията бушува. Американският президент Джо Байдън беше подложен на натиск да подкрепи този ход, който може да помогне на по-бедните държави да произвеждат по-евтини общи версии на най-новите препарати.

Ръководителят на Световната здравна организация Тедрос Адханом Гебрейесус приветства "историческото" решение на Байдън, на което Европа досега се съпротивляваше.

Комисията на Фон дер Лайен се е заела с доставката на ваксини за 450-те милиона жители на ЕС и беше критикувана за бавен старт. Но на онлайн аудиторията, организирана от института на Европейския университет, базиран във Флоренция, Фон дер Лайен каза, че блокът вече ускорява темпото.

"Някои биха могли да кажат ... страни като САЩ и Обединеното кралство са били бързи в началото. Но казвам, че Европа постигна този успех, като остана отворена за света, докато други запазват производството на ваксини за себе си", каза тя. "Европа е основният износител на ваксини в световен мащаб. Досега повече от 200 милиона дози ваксини, произведени в Европа, са изпратени до останалия свят", каза Фон дер Лайен. "Европа изнася толкова ваксини, колкото доставя на собствените си граждани. И за да бъде ясно, Европа е единственият демократичен регион в света, който изнася ваксини в голям мащаб."/БГНЕС