ЕС и Чили разработват проекти за литий и зелен водород

Европейският съюз (ЕС) и Чили ще подпишат меморандум за разбирателство за разработване на проекти за литий с добавена стойност в Чили, съобщи Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия, цитирана от пресслужбата на ЕК.


По време на съвместна пресконференция с чилийския президент Габриел Борик, Фон дер Лайен заяви, че двете страни са се договорили да развият стратегическо сътрудничество за разработване на литий и укрепване на веригите за доставки.

Чили се стреми да разшири литиевата си минна промишленост чрез контролирани от държавата публично-частни партньорства с цел да се превърне отново в най-големия производител на литий в света. Литият е ключов компонент в производството на батерии за електрически автомобили и се очаква търсенето му да се увеличи, тъй като все повече държави преминават към електрически превозни средства.

ЕС и Чили ще разработят и стратегическо партньорство за засилване на сътрудничеството в областта на екологичния водород.

"Фондът "Екип Европа" за възобновяем водород в Чили" ще разполага с повече от 200 млн. евро, финансирани предимно от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) и германската KfW, които ще бъдат управлявани от Държавната агенция за развитие на Чили. Инициативата е част от по-широки усилия за насърчаване на използването на възобновяема енергия и намаляване на емисиите на парникови газове. /БГНЕС