ЕС и Япония засилват сътрудничеството в областта на суровините

ЕС и Япония работят по споразумение за сътрудничество в областта на суровините, за да намалят господстващото положение на Китай в този сектор, заявиха лидерите на преговарящите страни в Брюксел, предаде АФП.

Координацията се разпростира и върху полупроводниците, за да се подпомогне повишаването на икономическата сигурност в Япония и ЕС, заявиха ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, председателят на Европейския съвет Шарл Мишел и японският министър-председател Фумио Кишида.

Тримата говориха на съвместна медийна конференция след провеждането на двучасова среща на върха, която се състоя след срещата на върха на НАТО в Литва тази седмица, на която и тримата лидери присъстваха.

Срещата им засегна редица въпроси, като някои от тях - особено въпросите на сигурността - бяха разгледани през призмата на настоящата роля на Япония като председател на групата на развитите, западно ориентирани държави Г-7.

Изстрелването на междуконтинентална ракета с твърдо гориво от Северна Корея ден по-рано беше осъдено, като Мишел заяви, че то и програмата за ядрени оръжия на Пхенян "застрашават регионалната и международната сигурност".

"Осъждаме това по възможно най-категоричен начин", каза той.

Фон дер Лайен обяви, че ЕС и Япония започват "стратегически диалог", за да координират действията си по "безпрецедентните предизвикателства пред мира и сигурността" в Азиатско-тихоокеанския регион, които според нея включват и въпроса за икономическата сигурност.

"Войната на Русия в Украйна - също осъдена от лидерите - показа как могат да бъдат нарушени различни вериги на доставки", отбеляза тя.

Що се отнася до суровините, които захранват икономиките им, ЕС и Япония "споделят сходни зависимости", по думите на Фон дер Лайен.

"Една от целите ни е да намалим прекомерната зависимост от шепа доставчици, много от които са базирани в Китай, за продукти, които са жизненоважни за нашите икономики", каза фон дер Лайен.

Мишел добави, че "в историята сме били свидетели на злоупотреба с господстващо положение и това предизвиква трудности".

Кишида се съгласи с необходимостта от сътрудничество, макар че не посочи директно Китай като причина.

"Приветстваме тази насока с ЕС, тъй като съмишленици и партньори ще осигурят устойчивост на веригите за доставки и критичната инфраструктура", каза той.

"Важно е Япония и ЕС и съмишленици да се координират и да реагират с един глас за икономическата сигурност, както и към намаляване на риска", добави Кишида.

Полупроводници, изкуствен интелект

Японският премиер допълни, че в областта на веригите за доставки на компютърни чипове "работим заедно по усъвършенстваните умения за полупроводниковата индустрия".

Триото обсъди и сътрудничеството в областта на изкуствения интелект, като фон дер Лайен заяви, че искат да гарантират, че разработените от тях продукти на изкуствения интелект няма да попаднат в ръцете на други държави, които биха могли да ги използват за военни цели.

Голямата вътрешна победа на Япония по време на срещата на върха в Брюксел беше, че Европейският съюз незабавно премахна ограниченията за внос на японски храни от региона на Фукушима, който беше засегнат от ядрената авария, станала там през март 2011 г.

Комисията заяви, че въз основа на предоставените от Япония данни не съществува заплаха за общественото здраве на европейските потребители, които консумират растения, риба и гъби от Фукушима, които досега бяха забранени.

Брюксел обаче призова Япония да продължи да следи за радиоактивност на рибата и водораслите в близост до централата.

"Щастливи сме, че ЕС взе решение да отмени ограниченията за внос на японски храни", заяви Кишида и добави, че "това се основава на науката".

Мишел посочи, че "успоредно с това" ЕС работи за подобряване на достъпа на европейско говеждо месо, плодове и зеленчуци до японския пазар. /БГНЕС