ЕС и САЩ обмислят нови санкции срещу Русия

ЕС и САЩ обмислят нови санкции срещу Русия след задържането на 24-ма украински моряци край бреговете на Крим, пишат днес британски медии като се позовават на свои източници. Според тях, разговорите са на ниво работни групи, а мерките ще бъдат насочени срещу отговорните за инцидента в Керченския пролив.

Очаква се външните министри от 28-те държави-членки на ЕС да обсъдят въпроса като част от по-широкия дебат за ситуацията в Украйна по време на срещата си в Брюксел в понеделник.

Финалното решение за разширяването на санкциите ще бъде взето в следващите седмици, е допълнил източникът.

Западните държави се опасяват, че отговорът им на руските действия в Азовско море е слаб, което позволява все по-големи нарушения на международното морско право да остават ненаказани. Ако не бъдат взети мерки, има риск Русия да продължи да нарушава корабоплаването, са казали източниците, смятат западните държави.

Първоначално някои страни от ЕС са се надявали, че задържането на украинските моряци и кораба им ще бъде решено по дипломатически път с Кремъл. Няма обаче индикации, че Москва планира да ги освободи, нито че има желание да деескалира напрежението по темата. /БГНЕС