ЕС и Великобритания отварят „нова глава“ в отношенията със сделка по Северна Ирландия

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и британският министър-председател Риши Сунак постигнаха в Уиндзор „решителен пробив“ по Протокола относно Северна Ирландия.

На съвместна пресконференция Сунак каза, че той и Фон дер Лайен са променили протокола и сега обявяват "Рамката Уиндзор", предава „Гардиън“. Сунак заяви, че са изработили "Рамката Уиндзор" - наречена така по името на мястото, където са се водили разговорите.

„Вярвам, че намерихме начин да сложим край на несигурността и предизвикателството за народа на Северна Ирландия“, каза Сунак.

Той обеща "гладко протичане на търговията" между континентална Великобритания и Северна Ирландия и заяви, че ще се спазват минималните правила на ЕС, за да се избегне твърда граница с Републиката, а "спирачката Стормонт" ще означава, че законите не могат да бъдат налагани на провинцията.

Той каза, че Обединеното кралство и ЕС са имали различия, но са приятели.

„Това е началото на нова глава", каза британският премиер.

Сунак заяви, че сделката премахва де факто митническата граница, която е възникнала в Ирландско море, както за да защити единния пазар на ЕС, така и трудно постигнатия мир в Северна Ирландия, договорен преди 25 години.

Съгласно споразумението правото на ЕС ще продължи да играе роля в Северна Ирландия. Това е последица от оставането на страната в единния пазар, каза Сунак. Но според него има силен разрив по отношение на това какво могат да правят законите на ЕС в Северна Ирландия.

Според Сунак схемата за зелена лента ще премахне необходимостта от проверки на стоките, които пътуват от Великобритания за Северна Ирландия. Това ще премахне всякакво усещане за граница в Ирландско море, каза той.

По думите му някои от правилата, които са ограничавали това, което е било разрешено в Северна Ирландия, могат да се променят. Той каза, че данъчните промени в Обединеното кралство могат да се прилагат, ще бъде позволено по-лесно да се пренасят домашни любимци от Великобритания в Северна Ирландия и ще се улесни снабдяването с лекарства.

Сунак каза още, че "спирачката Стормонт" ще позволи на северноирландския парламент да спре прилагането на новите правила на ЕС за единния пазар в страната.

„Ако прекъсването бъде оттеглено, правителството на Обединеното кралство може да наложи вето“, каза той.

Фон дер Лайен каза, че планът "спирачката Стормонт" се основава на механизма за петиция за загриженост по споразумението от Разпети петък.

"Спирачката Стормонт" ще бъде извънреден механизъм. Тя каза, че има и предложения за консултации, които биха могли да избегнат необходимостта от това.

Урсула фон дер Лайен заяви, че тя и Риши Сунак са знаели, че трябва да се вслушат в опасенията на другия, за да постигнат споразумение по протокола. И двамата са били искрено ангажирани с намирането на практическо решение за всички общности в Северна Ирландия. Тя каза, че могат да се гордеят с факта, че са постигнали резултати.

„Рамката Уиндзор“ ще им позволи да започнат нова глава, каза тя.

Според нея споразумението ще гарантира, че всички храни, които се предлагат във Великобритания, ще бъдат достъпни в Северна Ирландия, както и всички лекарства.

Фон дер Лайен каза още, че споразумението защитава трудно постигнатите мирни договорености.

„Рамката Уиндзор“ ще бъде от полза за хората в Северна Ирландия и ще подкрепя всички общности“, каза Фон дер Лайен.

Сунак заяви, че очаква ДЮП и другите партии да "отделят време" за оценка на протоколното споразумение.

"Вярвам, че „Рамката Уиндзор“ бележи повратна точка за народа на Северна Ирландия", заяви Сунак на пресконференцията. „Сделката може да доведе до положителна промяна в живота на хората в Северна Ирландия почти веднага“, каза той.

Сунак заяви: "В продължение на четвърт век споразумението от Белфаст/Добрия петък се запази, защото в основата му е зачитането на стремежите и идентичността на всички общности. Целта на днешното споразумение е да се запази този деликатен баланс и да се очертае нов път напред за народа на Северна Ирландия“.

Днешното споразумение осигурява безпроблемното протичане на търговията в рамките на Обединеното кралство. Стоките, предназначени за Северна Ирландия, ще преминават през нова зелена лента с отделна червена лента за стоките, за които има риск да продължат към ЕС.

"Търговците на дребно на храни за супермаркети и ресторанти вече няма да се нуждаят от стотици сертификати за всеки камион и ще сложим край на ситуацията, при която храни, произведени по правилата на Обединеното кралство, не можеха да бъдат изпращани и продавани в Северна Ирландия. Това означава, че ако храната е налична по рафтовете на супермаркетите във Великобритания, тя ще бъде налична и по рафтовете на супермаркетите в Северна Ирландия“, каза той.

"Това означава, че сме премахнали всякакво усещане за граница в Ирландско море. Второ, защитихме мястото на Северна Ирландия в Съюза“, допълни Сунак.

Сега обаче Сунак трябва да прокара сделката пред пробританските хардлайнери в Северна Ирландия и твърдите брекзитъри в собствената си Консервативна партия. Той обеща, че сделката ще бъде подложена на гласуване в парламента на Обединеното кралство "в подходящия момент и този вот ще бъде уважен".

Но с вероятния гняв на северноирландската Демократична юнионистка партия и твърдолинейните тори, Съдът на Европейския съюз запазва ролята си в управлението на сделката.

"Съдът на ЕС ще има последната дума по въпросите на правото на ЕС и единния пазар", заяви Фон дер Лайен, като същевременно отбеляза, че руската инвазия в Украйна и изменението на климата са въпроси, изискващи сътрудничество между Лондон и Брюксел.

След постигнатия пробив по въпроса за Северна Ирландия сега двете страни ще започнат преговори, за да позволят на Великобритания да се присъедини отново към програмата за научно сътрудничество "Хоризонт", добави тя. /БГНЕС