ЕС иска да подобри връзките с Турция в замяна на санкции

Изпълнителният орган на ЕС препоръча да се предложат на Турция стимули за укрепване на връзките в замяна на това Анкара да ограничи заобикалянето на руските санкции и да постигне напредък в преговорите за Кипър, предаде АФП.


"Живеем във все по-сложен и предизвикателен геополитически контекст", заяви ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел.

"Заинтересовани сме да развиваме взаимноизгодно партньорство с Турция, която е важен съсед".

Турция е официален кандидат за членство в ЕС от 1999 г., но процесът е замразен от години.

Отношенията между Анкара и Брюксел понякога са напрегнати, като ЕС разчита на Турция да приема мигранти от Сирия, но се сблъсква с нея по отношение на подхода ѝ към Гърция и разделения остров Кипър.

Борел заяви, че Европейската комисия смята, че 27-те държави от ЕС трябва да подкрепят план, който да предложи на Анкара преговори за нов митнически съюз, облекчаване на визовите правила и по-тясно сътрудничество.

"Ние сме наясно какво очакваме да направи Турция, за да се случи това", каза той.

"Да си сътрудничи с нас за предотвратяване на заобикалянето на санкциите срещу Русия и да създаде благоприятен климат за възобновяване на преговорите за уреждане на Кипър", каза той.

Брюксел настоява Турция да престане да действа като транзитен пункт за чувствителни стоки - като микрочипове - от ЕС, които биха могли да бъдат използвани в оръжия за нападение срещу Украйна.

По отношение на Кипър ЕС се противопоставя на призивите на турския президент Реджеп Тайип Ердоган за решение с две държави и иска Анкара да позволи провеждането на нови преговори с посредничеството на ООН.

Кипър, който е член на ЕС, е разделен от 1974 г., когато турските сили окупират северната му част в отговор на военен преврат, спонсориран от управляващата тогава в Гърция хунта.

Само Анкара признава провъзгласената през 1983 г. република на кипърските турци.

Усилията за обединение на Кипър са в застой, след като последният кръг от подкрепяни от ООН преговори се провали през 2017 г.

Призивите за двудържавно решение бяха отхвърлени от ръководството на кипърските гърци в Република Кипър, които твърдят, че все още искат двузонална и двуобщностна федерация в съответствие с последователните мирни планове на ООН. /БГНЕС