ЕС: Изборният процес в Сърбия се нуждае от осезаемо подобрение

Брюксел заяви, че изборният процес в Сърбия се нуждае от "осезаемо подобрение", след като международните наблюдатели разкритикуваха социологическите проучвания, в които партията на президента Александър Вучич постигна победа.


"Със загриженост констатираме, че изборният процес се нуждае от осезаемо подобрение и по-нататъшни реформи", се казва в изявление на ръководителите на ЕС по въпросите на външната политика и разширяването.

"Очакваме също така компетентните национални органи да предприемат прозрачни действия по достоверни сигнали за нередности. Това включва и твърденията, свързани с местните избори в Белград и други общини."

Наблюдатели, включително от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), заявиха, че са регистрирали "нередности", включително купуване на гласове и подправяне на бюлетини по време на вота в неделя.

Дясната Сръбска прогресивна партия (СНС) на Вучич получи около 46% от гласовете на парламентарните избори, докато водещата опозиционна коалиция си осигури само 23,5%.

Изглеждаше, че СНС е готова да затегне хватката си върху властта, след като заяви, че е спечелила 127 от 250-те места в парламента след гласуването в неделя.

Опозиционните групи изразиха съмнения относно валидността на вота след обвиненията, че правителството е позволило на хиляди нерегистрирани гласоподаватели от съседна Босна да гласуват незаконно в столицата Белград.

Хиляди хора демонстрираха пред сградата на избирателната комисия на Сърбия в центъра на Белград след призивите на опозиционния лагер.

Германия нарече докладваните нередности "неприемливи" за страна, която се надява да се присъедини към Европейския съюз.

В изявлението на ЕС се казва, че "правилното функциониране на демократичните институции на Сърбия" е предпоставка за амбициите на страната да стане член на блока. /БГНЕС