ЕС изпраща допълнителна помощ за потушаване на пожара в Александруполис

Допълнителнат помощ от ЕС за Гърция ще бъде изпратена за борба с пожарите, след като миналия месец в страната бяха изпратени девет противопожарни самолета, 510 пожарникари и 117 противопожарни автомобила в рамките на Механизма за гражданска защита на Съюза и чрез Извършва се и сателитно картографиране на системата "Коперник" за оценка на щетите от пожарите, съобщиха гръцките медии.


По повод изпращането на допълнителна помощ еврокомисарят по управлението на кризи Янез Ленарчич посочи, че Гърция е изправена пред "най-лошия юли що се отнася до горските пожари от 2008 г. насам".

"Пожарите бяха по-интензивни и опасни, унищожиха повече площи от преди. Пожарът край Александруполис унищожи няколко къщи и инициира евакуацията на осем села. Бързата реакция на ЕС отново е от съществено значение и аз благодаря на Кипър и Румъния за помощта на гръцките пожарникари, които вече работят на място", каза Ленарчич.

В съобщението се посочва, че румънски екип от 56 пожарникари и 10 автомобила се очаква да пристигне в Гърция през деня. От известно време в Гърция работи и френски противопожарен екип.

"Комисията остава в постоянен контакт с гръцките власти чрез своя Координационен център за реагиране при извънредни ситуации и е готова да мобилизира допълнителна помощ, ако е необходимо", се добавя в изявлението на Европейската комисия.

Трети ден пожарникарите се опитват да овладеят пожара край Александруполис в североизточната част на Гърция, а непрекъснатият силен вятър затруднява още повече битката с огнената стихия.

Говорителят на гръцката противопожарна служба Янис Артопиос каза пред гръцката телевизия Open, че в гасенето са се намесили повече от 214 пожарникари, както и десет самолета и седем хеликоптера, един от които е за координация. /БГНЕС

Категории: