ЕС изпраща гражданска мисия в Молдова

Държавите от ЕС се споразумяха да изпратят гражданска мисия в Молдова, за да подпомогнат способността ѝ да се справи с усилията за дестабилизация от страна на Русия, предаде АФП.


Проевропейска Молдова, която граничи с Украйна, неведнъж е обвинявала Москва в заговор за сваляне на правителството ѝ чрез саботьори, маскирани като антиправителствени протестиращи, но Русия отрича тези твърдения.

"Като една от страните, най-силно засегнати от последиците от незаконното нахлуване на Русия в Украйна, ние сме свидетели на засилени и продължаващи руски опити за дестабилизиране на Молдова с хибридни действия", заяви ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел.

"Разполагането на тази нова мисия е още един важен политически знак за подкрепата на ЕС при сегашните трудни обстоятелства."

Европейски дипломат заяви, че мисията ще се състои от около 40 експерти от държавите от ЕС и ще бъде разположена в Молдова следващия месец.

Мисията, която има първоначален мандат от две години, ще включва експерти по киберпространство и кризи, които ще се стремят да помогнат на Молдова да се подготви за отразяване на потенциална руска намеса.

ЕС се стреми също така да наложи санкции на молдовски олигарси, обвинени от прозападните власти, че помагат на Москва да дестабилизира страната. /БГНЕС

Тагове: