ЕС изпреварва САЩ в по процент на ваксинираните

Половината от населението на Европейския съюз е напълно ваксинирано срещу COVID-19, според статистика на АФП,с което изпреварва Съединените щати в кампанията за ваксинация.

Почти 224 милиона души в 27 -те държави-членки са обхванати, като Испания е начело в групата от по-големи държави с ваксинирани 58,3 процента от населението си, следвана от Италия (54,4 процента), Франция (52,9) и Германия (52,2).

Числата означават, че Европа вече изпревари САЩ в усилията за ваксиниране.

Около 49,7 % от населението на САЩ са напълно ваксинирани, но процесът се забавя, особено в консервативните щати на Юга и Средния запад.

Страната постигна целта на президента Джо Байдън да постави поне една доза на 70 процента от възрастните с месец закъснение, когато най-новата вълна от инфекции доведе хоспитализациите до нивата, наблюдавани миналото лято.

САЩ изостават и от северната си съседка Канада, която започна по-късно своята имунизационна кампания, но досега е ваксинирала напълно 59 % от своето население.

В ЕС първи дози са получили 59,3 процента от населението, според статистиката на AФП от официални източници, докато САЩ са малко назад с 57,8 процента според последните данни.

Малката островна държава Малта оглавява надпреварата в ЕС с три четвърти от хората си напълно ваксинирани, следвана от Белгия с 58,9 процента. В дъното на европейската класация са балканските съседи България (14,5 процента) и Румъния, която е покрила една четвърт от населението си. /БГНЕС