ЕС налага на Русия най-силните в историята си санкции

ЕС даде зелена светлина на четвъртия пакет от икономически и индивидуални санкции срещу Русия, съобщи Съветът в съобщение за медиите.

Списъкът със санкции на ЕС срещу Русия е "най-силният пакет от санкции, приеман някога от Европейския съюз в неговата история", заяви днес френският министър на финансите Бруно Льо Мер, преди да влезе в заседание на финансовите министри на ЕС.

"Това е историческо решение", добави той, цитиран от „Политико“.

Санкциите са насочени към руския бизнес и медиен елит, както и към няколко отбранителни компании. В съобщението се потвърждава, че санкциите са насочени към "ключови олигарси, лобисти и пропагандисти, прокарващи версията на Кремъл за ситуацията в Украйна, както и към ключови компании в секторите на авиацията, военната промишленост и изделията с двойна употреба, корабостроенето и машиностроенето". Мерките ще въведат и забрана за внос в ЕС на желязо и стомана.

Санкциите ще засегнат и износа на луксозни стоки от ЕС, за да засегнат пряко руския елит.

ЕС се съгласи да лиши Русия и от статута ѝ на най-облагодетелствана нация в СТО, което ще "спре значителните ползи, от които Русия се ползва като член на СТО", като например по-ниските мита. Процесът на присъединяване на Беларус към СТО също ще бъде преустановен с оглед на "материалната подкрепа, която страната оказва на действията на Руската федерация", съобщава „Политико“.

"Санкциите ще засегнат повече от 600 руски граждани, голяма част от финансовата система ще бъде засегната от тези санкции, ще има нови забрани за някои видове износ, като например луксозни стоки", каза Льо Мер.

Запитан дали ЕС трябва да обмисли и други санкции, като например забрана за закупуване на петрол от Русия, Льо Мер заяви, че "всички възможности остават на масата".

ЕС забранява на европейските рейтингови агенции да оценяват Русия и руските дружества. ЕС налага определени забрани за нови инвестиции в руския енергиен сектор. Налага се и забрана за внос на някои стоманени продукти, което може да доведе до загуба на приходи от износ за Русия в размер на 3,3 млрд. евро. ЕС добавя нови руски имена в списъка със санкции за дезинформация. Забраната на ЕС за износ на луксозни стоки за Русия ще засегне скъпи автомобили и бижута.

Икономическите санкции, наложени от ЕС, включително четвъртият кръг, оказват влияние, но няма да са достатъчни, за да спрат войната на Русия в Украйна, заяви еврокомисарят по въпросите на икономиката Паоло Джентилони.

"Руската икономика е силно засегната, нивото на търговията е ясно намалено. Санкциите действат, но това не означава, че, за съжаление, утре те ще променят хода на войната", каза той и добави: "Ще настояваме, ще останем единни, но за съжаление трябва да подкрепим и украинския народ, доставяйки му оръжие, за да се защитава, защото самите санкции не са достатъчни и сами по себе си не са способни да променят хода на войната."

По време на срещата на 27-те финансови министри от ЕС френският министър на финансите Бруно Льо Мер заяви, че блокът се нуждае от "обща икономическа стратегия", за да посрещне последиците от войната, и изброи три цели:

- защита на домакинствата, засегнати от повишаването на цените на газа и горивата, например чрез намаляване на данъците върху горивата;

- защита на най-засегнатите отрасли, които са най-зависими от вноса на руски газ или зависят от Русия за внос или като експортен пазар;

- работа звърху енергийната независимост на Европа чрез ограничаване на търсенето - което той нарече "енергийна трезвост" - и инвестиране във възобновяеми енергийни източници.

"Когато гледате настоящата ситуация по отношение на устояване на европейските икономики, те се справят добре... Мисля, че имаме стабилни икономики и всичко необходимо, за да посрещнем новите икономически трудности. Ключовият въпрос е да запазим единството на 27-те държави-членки и да имаме една и съща стратегия... Трябва да сме точно на една и съща линия", каза той. /БГНЕС