ЕС наложи санкции на седем души за опити за "дестабилизиране" на Молдова

Европейският съюз наложи санкции на седем души, обвинени в опити за дестабилизиране на Молдова - една от най-бедните европейски държави, която граничи с Украйна, предаде АФП.


Решението идва два дни преди Молдова да бъде домакин на втората среща на върха на Европейската политическа общност (ЕПС) в четвъртък, на която ще се съберат 47 държавни и правителствени ръководители.

Малка държава с около три милиона жители, Европейският блок заяви, че Молдова е "една от най-засегнатите страни" от последиците от нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 г.

"Налице са сериозни, засилени и продължаващи опити за дестабилизиране на страната", заяви ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел в изявление.

Налагането на санкции на седемте лица, на които ще бъде забранено да влизат в Европейския съюз, а активите им в блока ще бъдат замразени, изпраща "важен политически сигнал за подкрепата на ЕС за Молдова в настоящия труден контекст", добави Борел.

Те са "политици и бизнесмени с молдовско или руско гражданство, които са участвали в дестабилизиращи дейности", заяви Европейският съвет, който представлява 27-те държави членки.

Някои от тях са свързани със случая "Банкова измама", който доведе до огромни загуби за молдовския бюджет.

За други се казва, че са свързани с "усилията, организирани от Кремъл, за дестабилизиране на Молдова".

Тези дейности включват планиране на насилствени демонстрации, финансови злоупотреби, неразрешен износ на капитали и подкрепа за проекти на руската Федерална служба за сигурност (ФСБ), заявиха от Брюксел.

"Усилията за дестабилизиране на Република Молдова забележимо нараснаха от началото на руската агресивна война срещу Украйна и представляват пряка заплаха за стабилността и сигурността на външните граници на ЕС", се казва в изявлението на ЕС.

Молдова има обща граница и с членката на ЕС Румъния.

ЕПК е форум за европейските лидери в ЕС и извън него, на който се обсъждат общите стратегически заплахи, а кандидатите за членство в ЕС като Молдова - икономически слаба бивша съветска република - виждат членството като етапна точка по пътя към Брюксел./БГНЕС

Тагове: