ЕС, НАТО и Балканите – предизборният фокус във външната политика на партиите

Външната политика на партиите, борещи се за влизане в българския парламент, е предимно ориентирана към една цел - защита на националните интереси. Целите на външната политика на повечето от партиите са в контекста на войната в Украйна и развитието на страната ни в структурите на ЕС и НАТО, предаде репортер на БГНЕС.

В предизборните програми на партиите се наблюдава все по-засилена тенденция за работа в подкрепа на страните от Западните Балкани, както и за връзките с Балканите като цяло, където приоритет е възстановяването и засилването на двустранните отношения със страни като Северна Македония, Турция, Гърция и Румъния. Активното участие на страната ни в ЕС и НАТО е сред основните приоритети на ГЕРБ, "Продължаваме промяната“, "Демократична България“ и ДПС. Нова стратегия за работа с българите в чужбина, е сред приоритетите на почти всички политически партии, претендиращи за управление на страната.

ГЕРБ

Българският национален суверенитет е в основата на външната политика на партия ГЕРБ.

Колективната отбрана и сигурност в рамките на НАТО и ЕС е сред основните приоритети, както и принципите на демокрацията и защитава човешките права и индивидуалните свободи.

ГЕРБ ще се фокусира върху бежанската и миграционна криза, военната помощ за Украйна, „без това да се отразява драматично на отбранителните способности“, киберзаплахите и европейската и национална киберинфраструктура.

Според ГЕРБ партньорските страни от Западните Балкани, Украйна, Молдова и Грузия е необходимо да бъдат насочени към сключването и гарантирането на нови дългосрочни договори с държави и компании, доставчици на втечнен газ (LNG), както по линия на трансатлантическите отношения, така и от Северна Африка, Близкия изток и Централна Азия. Фокусът на ЕС трябва да е върху увеличаване производството на зелен водород като гаранция за достигането на енергийна независимост от Русия.

ГЕРБ очертава три пътя за откъсване от руската енергийна зависимост - диверсификация на енергийните доставки, повишаване на енергийната ефективност и изграждане на енергийни мощности, щадящи околната среда, с акцент върху ядрената енергетика.

„В областта на търговията и инвестициите европейските държави трябва да задълбочат и модернизират отношенията си с държавите от Източното партньорство, Южното съседство, Латинска Америка, както и със страни като Индия“, пише в програмата на партия ГЕРБ.

Нужно е и създаването на широки коалиции между институциите, граждански организации, анализатори, журналисти и частни компании, за противодействие на дезинформацията.

ГЕРБ ще работят за България като непреодолим фактор на Балканите и Източна Европа с ясен евроатлантически образ.

„България се нуждае от силна и компетентна външна политика, ясно ценностно ориентирана към ЕС и НАТО“, се казва в програмата.

Членството на България в еврозоната и окончателното присъединяване България към Шенгенското споразумение отново са сред основните цели на партията.

ГЕРБ възнамеряват да имат „динамично участие по изпълнение на заложените параметри в Преговорната рамка, предложена от френското председателство на Съвета на ЕС. Те ще се стремят и да възобновят диалога с Република Турция и Република Гърция в областта на миграцията, опазване на съвместната граница и борбата срещу трафика на хора.

Те ще работят и за оказване на официална българска военна помощ за Украйна.

Задълбочаването ролята на регионалните формати в Централна и Източна Европа и създаването на по-тясна координация между страните в региона, членки на НАТО и ЕС, са също във фокуса на партията.

Грижата за българските общности зад граница също е заложена в бъдещата политика на ГЕРБ.

За партията е важно и задълбочаването на двустранното стратегическо партньорство между със САЩ - завършването на поръчката за втората партида самолети F-16, програмата за безвизови пътувания на САЩ, американските стратегически инвестиции в България, сътрудничеството в областта на ядрената енергетика и доставките на втечнен природен газ.

Сред важните контакти са и тези с Близкия изток, включително в икономическите връзки с региона и в борбата с тероризма, историческото приятелство с Израел, новото и амбициозно партньорство ЕС – Африка.

ПП

За „Продължаваме промяната“ на първо място в предизборната платформа е националният ни интерес в Европейския съюз и НАТО. България – като сигурен и предвидим член на ЕС, с ясно изразени позиции, отчитащи националните приоритети и съюзническите цели.

Партията е за балансирано развитие на Въоръжените сили, готови да отбраняват териториалната цялост и суверенитета на България.

Изпълнение на ангажиментите, произтичащи от срещата на върха в Мадрид, с фокус върху сигурността на Черноморския регион и Западните Балкани, е един от приоритетите на ПП по отношение на курса на външната ѝ политика.

ПП смята да работи за активно участие в решенията на ЕС с цел засилване на интеграцията във всички сфери и позициониране на България в сърцето, а не в периферията на Европа.

ПП е за по-силни връзки между българите по света и родината. България като добра инвестиционна дестинация, е една от целите.

„Външната политика на България трябва да допринася за просперитета на средното българско семейство“, са цитирани думите на Кирил Петков в предизборната програма на партията му.

ПП ще работи и за отпадане на проверките на границите с Румъния и Гърция и улесняване на бизнеса и презграничния туризъм чрез присъединяване към Шенгенското споразумение, за присъединяване към еврозоната, енергийните приоритети в преговорите по Зелената сделка и в подкрепа на политики за облекчаване на зависимостта от газ.

В областта на политиката на ЕС, ПП се фокусира върху обвързването на еврофондовете с върховенството на правото и засилване на ролята на европейския прокурор.

Пълна подкрепа за усилията на Украйна, активно участие във вземането на решения и действията на ЕС и НАТО, насочени към прекратяване на войната, засилено сътрудничество с регионални (Румъния, Гърция, Хърватия) и други партньори от ЕС в процеса на вземане на решения, са сред целите на партията.

От ПП призовават за подкрепа на Западните Балкани - като се застъпват за общ пазар, без граници и бариери за работа и пътуване, подкрепа на интеграцията на страните от региона в ЕС, включително на Северна Македония, съгласно приетата Преговорна рамка.

ПП смята да засили действията си за гарантиране на правата на българите в Северна Македония чрез ефективното прилагане на Договора за добросъседство и условията на Преговорната рамка с ЕС, включително промяна на конституцията на РСМ. Развитие на икономическите, енергийните и транспортните връзки са сред приоритетите в политиката със съседната страна.

Добросъседските отношения с Република Турция също са в обсега на внимание на партията. Тя ще предложи конкретни действия за улесняване на пътническия и товарния трафик и за противодействия на нелегалната миграция към ЕС.

Подкрепата за историческите български общности по света, засилване ангажимента на държавата към българските училища в чужбина и засилване на връзките с всички българи в чужбина са мерките за подкрепа на българската диаспора.ПП ще работи активно за отпадане на визите за САЩ и за развитието на взаимноизгодното сътрудничество с Китай на двустранна основа, включително чрез увеличаване на българския износ.

ДПС

В предизборната платформа на ДПС относно външната ѝ политика, акцентът е само един: „Обща политика с нашите сътрудници от НАТО и Европейски Съюз, в която ще се употребяват пълноценно инструментите и помощта на същите“.

„Възраждане“

Националните интереси като главната движеща сила на българската външна политика, са приоритетите на партия „Възраждане“.

„Основен приоритет на нашата външна политика е поддържането на добри и стабилни външнополитически отношения, които да се основават на взаимната полза, с всички страни и народи, които са добронамерени към нас. В противовес на пропагандираното, че света се свежда до ЕС и САЩ, ние считаме, че той е много по-голям. Важни за икономическото развитие на страната ни са дълбоките връзки със стари икономически партньори като Русия, Арабския свят, Далечния изток и всички страни извън ЕС. Крайно време е да стане ясно, че Русия не ни е враг априори, а може да ни бъде и партньор и съюзник!“, гласи предизборната програма на партията.

Второто важно направление на външната политика на „Възраждане“ е положението на българските общности в чужбина – националните и емигрантските.

Партията определя като „ключов“ въпросът относно отношенията с РС Македония. „Македония е втората българска държава на Балканския п-ов и „Възраждане“ работи за обединението на двете български държавни формации в една обща държава. Пътят към това обединение е все по-пълна икономическа, културна и политическа интеграция, която да доведе до възстановяване на разкъсаното единство на българската народност и да направи България най-голямата и силна държава в Югоизточна Европа“, гласи програмата на партията.

Възстановяване на връзките с традиционни партньори и пазари: Русия, бившите съветски републики, Близкия и Далечния изток, Индия, Африка, са важна цел на партията.

Максимално възползване от свободата на движение на стоки и ресурси в рамките на ЕС, справяне с мигрантската криза чрез активна политика, координирана с Европейския съюз и в частност с Вишеградската четворка, активна външна политика по реализиране на транспортните коридори, активизирането и засилването на отношенията с българските малцинства и емигрантски общности, са други важни цели на партията.

Държавата трябва да подпомага и да поеме активната защита на правата на българските общности в Сърбия, Турция, Гърция, Македония, Украйна, Молдова, Косово, Албания и Румъния, смятат от „Възраждане“.

Партията е за пълна икономическа, културна и политическа интеграция с РС Македония, „до пълното интегриране на двете български държави“.

„Крайната цел на външната ни политика е възстановяване и поддържане на пълната държавна независимост на България“, уверяват от „Възраждане“ в своята платформа.

БСП

Във външната си политика партията на българските социалисти се застъпва за защита на българските национални интереси и гарантиране на благоприятни външни условия за развитие на страната.

За БСП приоритети са дипломатическите усилия за прекратяване на войната в Украйна, противопоставяне на политиката на санкции и контра санкции, противопоставяне на действия, които могат да въвлекат България във военен конфликт.

БСП обръща специално внимание и на страните от Западните Балкани, като се застъпва за активно регионалното сътрудничество в Югоизточна Европа и продължаване на политиката на разширяване на Европейския съюз с тези страни. Относно Балканите приоритет са отношенията с РС Македония, като според предизборната си платформа БСП ще работи за защита на националните ни интереси в отношенията с Република Северна Македония и отстояване на българските позиции.

Турция също е в обсега на бъдещата външна политика на социалистите. БСП се фокусира върху двустранните отношения с нея и въпроса за обезщетенията на тракийските бежанци и техните потомци.

БСП е против милитаризиране на Черно море и се застъпва за по-голямо взаимодействие между страните от Черноморския регион в сфери като търговията, транспорта, туризма и енергетиката след края на военния конфликт. Партията смята да работи и за нормализиране на дипломатическите отношения и поддържане на конструктивен диалог с Русия.

Нова стратегия за работа с българите в чужбина е сред приоритетите.

„България в ядрото, а не в периферията на Европейския съюз. Недопускане прилагането на двойни стандарти и развитие на Съюз на две (и повече) скорости“, е заложено в предизборната програма относно политиката на БСП спрямо ЕС. В тази връзка приоритет е „активното участие на България в изграждането на европейски Социален съюз, преодоляване на неравенствата и преход към зелена и цифрова икономика“. БСП ще работи за приемане на България в Шенгенското пространство без допълнителни условия, присъединяване към Еврозоната при пълни гаранции за доходите и спестяванията на българските граждани.

"Демократична България“

„Демократична България държи на запазването на общата геополитическа ориентация на страната като част от семейството на свободните и демократични държави в условията на остра конфронтация на Русия с Европейския съюз и с НАТО, а и с целия международен ред, след агресията ѝ в Украйна“, гласи предизборната програма на партията.

„Демократична България“ си поставя за цел по-тясно ангажиране в рамките на съюзническите и партньорските отношения със САЩ, Канада и останалите членки на НАТО, укрепване и развитие на нова основа на политическите и икономическите отношения с Великобритания след излизането ѝ от ЕС, равноправни отношения с Русия при спазване на принципите на международното право, запазване на добросъседските отношения с Турция на принципна основа, всестранна подкрепа за Украйна, включително и с доставки на оръжия, задълбочаване на отношенията с Япония, Южна Корея и други добре развити икономически страни извън Европа и Северна Америка, взаимноизгодно сътрудничество с Китай на основата на общата европейска външна и търговска политика на ЕС, засилване на диалога със страните в Близкия изток и Северна Африка, реформа в политиката за промотиране на българския бизнес в развиващите се пазари на Субсахарска Африка, Югоизточна Азия, Централна и Латинска Америка.

Засилването на дипломатическия корпус на страната ни в ООН, е също сред целите, както и провеждането на международни форуми в сферата на спорта, мирни конференции, търговски асамблеи и домакинство за подписването на международни и регионални договори.

ДБ смята да противодейства на опитите за ревизиране на външнополитическата ориентация на България и обвързването в орбитата на влияние на държави, които се характеризират с липса на демокрация, потъпкване на правата на човека и агресивен външнополитически курс и които поставят под въпрос основните положения на международното право и сигурността в Европа.

ДБ ще работи за „достойно членство на България в ЕС и НАТО, без да допуска страната да бъде превръщана в пета колона или троянски кон на чужди интереси“, както и за предотвратяване на външна намеса в изборите и политическия живот в България на дипломатическо и хибридно ниво.

ДБ активно подкрепя разширяването на ЕС и НАТО към Западните Балкани и ще работи за преустановяване на опитите на различни геополитически фактори да установят свои сфери на влияние на Балканите и в Европа.

ДБ ще съблюдава за основните български искания в отношенията с РС Македония и за спазването на Пътната карта от македонска страна. Демократична България отделя специално внимание на прилагането на Договора за приятелство с РСМ, ревизията на учебниците по история, програмите за обмен между студенти, ученици и професионалисти от двете страни, реконструкцията и възстановяването в автентичен вид на културно-исторически паметници при международно експертно участие, регистъра на движими и недвижими културни паметници, пълната дигитализация и съвместна кодификация на историческите документи, свързани с темата и общата история, възстановяването на войнишките паметници, адекватната реабилитация на репресираните от югославския комунистически режим 1945–1991 г., независимо от техния етнически произход, и изплащането на финансови компенсации на тях и наследниците им.

ДБ ще работи и за добросъседски и равноправни отношения с Турция. Тя ще положи усилия за преустановяване на опитите на сегашните властващи в Анкара за намеса във вътрешните работи на страната с подкрепа за български политически партии и е против предаване на Република Турция на политически бежанци в нарушение на българското и международното право.

Партията ще подкрепи изграждането на общи звена между Българската армия и въоръжените сили на други държави-членки на НАТО.

Тя ще работи и за цялостен преглед на отношенията с Русия след агресията срещу Украйна, директни продажби на оръжие и муниции на Украйна, борба срещу хибридната война на Русия, и ще предложи строги санкции срещу руски дипломати, позволяващи си арогантно поведение и език спрямо България.

Връщането от руска страна на българските архиви, присвоени от съветската армия след Втората световна война, е също сред приоритетите.

„Български възход“

На сайта на партията „Български възход“ с лидер Стефан Янев, срещу отделните сектори в предизборната програма стоят единствено снимки без текст към тях. В сектор „Външна политика“ е сложена снимка на флага на Европейския съюз, придружен от няколко от флаговете на държавите-членки.

ИТН

Партия „Има такъв народ“ оценява настоящата дейност на МВнР като слабо ефективна, с порочни практики, окаяна материалната база и незадоволитено качество на обслужване.

В тази връзка ИТН ще работи за осигуряване на външен за ведомството ефективен и безпристрастен одит на дейността на МВнР.

Партията ще предложи подробен план по отношение опростяване процедурата за придобиване на българско гражданство за българите в чужбина и за създаване на мобилно приложение за двупосочен бърз достъп на българските граждани зад граница до най-актуалната информация, разпространявана от МВнР.

За партията е важно участието на страната във формати за насърчаване на диалога за деескалация на напрежението в Източното Средиземноморие между страни-членки на НАТО, с цел гарантиране мира на Балканите.

Засилване на ролята на България в структурите на ЕС, съдействие за разширяване на външнотърговската дейност извън ЕС, изграждане и възобновяване на ефективни дипломатически и икономически връзки със стратегически важни за Република България страни извън ЕС и увеличаване на дипломатическите усилия с цел подпомагане на българските диаспори зад граница – са основни приоритети за партия ИТН. /БГНЕС