ЕС: Никога не е имало толкова наркотици в Европа

Според агенцията на ЕС по наркотиците, дрогата и употребата на незаконни вещества оказват все по-негативно въздействие върху почти всички аспекти на европейския живот.


В годишния си доклад, ЕЦМНН заяви, че употребата на наркотици се наблюдава "почти навсякъде в нашето общество", като повечето хора са пряко или косвено засегнати от нея или от свързаните с нея трудности.

Наличността на много различни забранени вещества също остава упорито висока и с редовно откриваните нови вещества агенцията казва, че проблемът става все по-сложен и труден за справяне.

В интервю за Евронюз Алексис Гусдел, директор на ЕЦМНН, заяви, че развитието на ситуацията е обезпокоително.

"Това, което докладът показва и представя днес, е потвърждение на тенденцията, която наблюдаваме през последните две-три години, а именно, че наркотиците са навсякъде. Никога не сме имали толкова много наркотици, които се пренасят контрабандно през Европа или се произвеждат в Европа", каза той.

"Наркотиците могат да бъдат всичко. Всичко може да бъде обект на пристрастяващо поведение и тогава всеки може да се сблъска лично или косвено с някакъв вид пристрастяващо поведение или сред своите роднини, или сред хората, които познава.

"Също така обаче всеки може да се сблъска повече от преди с последиците от насилието, свързано с наркотици. Тук говорим за нещо, което допреди десет години, когато говорехме за насилие, свързано с наркотици, говорехме за Централна Америка. Днес говорим за Европа."

Канабисът и кокаинът са най-употребяваните незаконни наркотици

В Европейския доклад за наркотиците до 2023 г., който обхваща 2021 г., се потвърждава, че канабисът остава най-често използваният незаконен наркотик в Европа, като се добавя, че ситуацията става все по-трудна за овладяване поради новите му форми и употреби, както и поради широкия спектър от политики във всички държави от ЕС.

През 2021 г. 816 тона канабисова смола и 256 тона растителен канабис са били конфискувани от органите на ЕС - най-високото им ниво от десетилетие насам.

В същото време се наблюдава исторически висока наличност на кокаин в Европа, като органите на ЕС са конфискували рекордните 303 тона кокаин.

Наркотикът също така е свързан с около една пета от смъртните случаи вследствие на свръхдоза през 2021 г.

"Можем да бъдем сигурни, че това е занижена оценка, защото в някои случаи употребата или злоупотребата с кокаин, смесен и с други вещества, може да има ефект като сърдечен удар", казва Гусдел.

"И поради това инфарктите може да не бъдат автоматично идентифицирани като свързани с употребата на кокаин".

Въпреки широко разпространената употреба на наркотици в Европа помощта за зависимите остава сравнително ниска.

В доклада се отбелязва, че макар ситуацията да се е подобрила през годините, все още има много работа за вършене.

Стаите за употреба на наркотици (DCR), където зависимите могат да отидат на безопасно място, за да употребяват вещества, стават все по-разпространени, като помагат за извеждането на хората от улицата, както и осигуряват стерилна среда за употреба.

Бруно Валкенеерс, мениджър комуникации в Gate - DCR в Брюксел - заяви, че употребата на крек кокаин се увеличава в белгийската столица.

"Това, което прави голямо впечатление, е употребата на крек. Това, което виждаме и на пазара, са нови дилъри, които продават стекове с крек. Допреди няколко години в Белгия не беше така, главно от културна гледна точка, ако мога така да се изразя, потребителите сами си правеха крек", каза той.

"Но от пет години виждаме нова сцена на трафик с хора, които веднага продават крек".

Корупцията в Европа се "подценява"

Насилието и корупцията също са тясно свързани с търговията с наркотици и употребата им в доклада, в който се посочва, че нивата им се увеличават.

Директорът на агенцията по наркотиците заяви, че това застрашава европейската сигурност и стабилност.

"Корупцията като цяло е огромен риск за демокрацията и за върховенството на закона. Тя не е свързана само с наркотиците. Днес я наблюдаваме повече в контекста на трафика на наркотици, по-специално на кокаин", каза той.

"Но организираните престъпни групи са разпространени и са много добре внедрени и организирани. Корупцията не е свързана само с наркотиците, днес тя е по-видима заради конфискациите, заради промените на пазара на кокаин.

Той каза също, че проблемът понякога се пренебрегва.

"Но това е много по-общ проблем и някои проучвания и някои международни програми показаха, че корупцията в Европа понякога може би е подценявана."

В доклада се добавя, че редовно се откриват нови, по-силни вещества, което прави проблема с наркотиците в Европа все по-сложен.

Гусдел предупреждава, че проблемът не бива да се отминава.

"Най-големият риск би бил да се подцени проблемът", казва той. /БГНЕС