ЕС обеща координиран отговор на спирането на газовите доставки от Русия

Европейският съюз е "подготвен" Москва да спре доставките на газ за 27-те страни от блока и планира "координиран" отговор, след като руският "Газпром" спря кранчетата за България и Полша

"Съобщението на "Газпром" е поредният опит на Русия да ни изнудва с газ. Ние сме подготвени за този сценарий. Разработваме нашия координиран отговор на ЕС", написа в Twitter председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

"Европейците могат да бъдат убедени, че сме единни и солидарни с държавите членки, които са засегнати".

По-рано "Газпром" обяви спирането на газа както за Полша, така и за силно зависимата от него България, след като не получи плащане в рубли от двете държави членки на ЕС.

Миналия месец президентът Владимир Путин беше заявил, че Русия няма повече да приема плащания във валути, различни от рублата, в отговор на икономическите санкции на Запада срещу Москва заради инвазията ѝ в Украйна.

Войната, която продължава вече трети месец, разкрива степента на зависимост на ЕС от руския газ, който представлява 45% от неговия внос.

България и Полша заявиха, че ще могат да компенсират недостига от други източници.

"Работим, за да осигурим алтернативни доставки и възможно най-добрите нива на съхранение в целия ЕС", каза фон дер Лайен в своето изявление.

"Държавите членки въведоха планове за действие при извънредни ситуации точно за такъв сценарий и ние работихме с тях в координация и солидарност", продължи тя.

"В момента се провежда заседание на координационната група за газа."

Фон дер Лайен заклейми едностранния ход на Русия като "неоправдан и неприемлив".

"И той още веднъж показва ненадеждността на Русия като доставчик на газ", добави тя. /БГНЕС, АФП

Брюксел / Белгия