ЕС обмисля отговор на енергийната криза

Европейската комисия ще предложи да се създаде механизъм за общо закупуване на газ за попълване на стратегическите запаси на ЕС в отговор на енергийната криза и въвеждане на краткосрочни мерки за подкрепа на гражданите и бизнеса. Въпросите ще бъдат обсъдени по време на срещата на върха на ЕС на 21-22 октомври, съобщи дипломатически източник.

Според него, ЕК няма да препоръчва на държавите-членки да се върнат към системата на дългосрочни договори за доставка на газ от Русия по фиксирани цени.

Няма дългосрочни договори

„Тази възможност не е сред набора инструменти, които ще бъдат представени в сряда“, обясни дипломатът в отговор на въпрос относно възможността за възстановяването на масовата практика за сключване на дългосрочни договори за доставка на газ на фиксирани цени от Русия.

Това, разбира се, не пречи на държавите от ЕС самостоятелно да сключват подобни договори с Русия или с други доставчици. „Окончателното решение за енергийното съотношение, както за начините на доставка, ще вземат правителствата на страните-членки на ЕС“, отбеляза дипломатът.

Енергийните предложения на ЕК се основават на принципите за запазване на либерализирания европейски пазар на газ и електроенергия, създаден през последните 10 години. От гледна точка на тази концепция, дългосрочните договори за доставка на газ се разглеждат от ЕК като възпрепятстващи функционирането на свободния пазар.

Механизъм за общи поръчки

Европейската комисия ще представи пакет от мерки за отговор на енергийната криза, който ще включва краткосрочни целеви мерки в подкрепа на потребителите на енергия, както и началото на дискусия между страните от ЕС относно възможностите за създаване на механизъм за общи покупки на газ за попълване на стратегическите резерви. Тези въпроси ще бъдат внесени за обсъждане по време на Европейския съвет в края на октомври, твърди източникът.

Според дипломата, общият механизъм за закупуване на газ и мониторинг на газовите запаси на Европейския съюз трябва да включва „инструмент за балансиране на цените“. "Купуването на газ за попълване на резервите трябва да се извършва в периоди на по-ниски пазарни цени", каза той.

Всички препоръки на Европейската комисия „са съобразени с климатичните амбиции на ЕС до 2050 г. да се изгради икономика с нулеви емисии“.

В началото на октомври Франция и Испания излязоха с инициатива за реформиране на енергийния пазар на ЕС и въвеждане на паневропейски контрол върху състоянието на газовите запаси, но досега инициативата им не беше подкрепена на ниво институции на ЕС.

По-рано председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен и заместник-председателят Франс Тимерманс отбелязаха, че като основна мярка за преодоляване на енергийната криза в ЕС Европейската комисия разглежда предоставянето на краткосрочни помощи на най-уязвимите категории граждани, както и на малките и средните предприятия, пострадали най-много от ръста на цените на газа.

В същото време те отбелязаха, че става въпрос не за предоставяне на средства от бюджета на ЕС, а за отслабване на строгите европейски норми по регулиране на държавните помощи, което ще позволи на страните от ЕС самостоятелно да съдействат на потребителите.

Частично потвърждение

Говорителят на ЕК Дана Спинант потвърди, че „наборът от инструменти“ за отговор на енергийната криза в ЕС ще бъде представен в сряда на заседание на колежа на ЕК, без да уточнява подробности.

Енергийната криза

От края на август до началото на октомври се наблюдава бързо увеличаване на цените на природния газ на европейския пазар.

По оценка на Европейската комисия, сметките за електричество на гражданите в много от държавите на ЕС са се увеличили с 400-500 евро на година, а ръстът и нестабилността на цените на енергията обещават общо увеличение на цените на храните, както и на всички други видове стоки. /БГНЕС