ЕС обмисля затягане на визовия режим за страни, не помагащи за връщането на мигранти

Европейската комисия е готова да затегне визовите ограничения за трети страни, които няма да сътрудничат достатъчно за връщане и реадмисия на мигранти от техни страни. Това каза еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон след дискусиите по новия пакт за миграцията и убежището, който бе обсъден от министрите на вътрешните работи на страните-членки на днешната видеоконференция.

Като отбеляза, че по пакта има сериозен напредък във външното му измерение, министърът на вътрешната администрация на Португалия Едуарду Кабрита съобщи, че министрите са разгледали първия доклад на Комисията от 2019-та година за това как трети страни оказват съдействие за завръщането и реадмисията на мигранти.

Еврокомисар Йохансон е заявила, че трябва да се премине към действия, така че Комисията и страните-членки да започнат преговори с тези държави: "Ако не постигнем достатъчен напредък, аз съм готова да дам предложение до Съвета още това лято за рестрикции във визовата политика към тях. Обратно, ако пък го постигнем или пък постигнем много добро сътрудничество с някои страни, сме готови да предложим за тях по-щедра визова политика".

Според министър Кабрита, стеснява се пропастта между страните-членки по пакта, а Комисията и португалското председателство се ангажират да работят за постигане на баланс между отговорност и солидарност.

Въпросът ще се обсъжда на т.нар. "джъмбо Съвет" на вътрешните и външните министри в понеделник.

Вътрешните министри са обсъдили и т. нар. "дигитален зелен сертификат", който трябва да бъде представен другата седмица. За да може да бъдат свалени ограниченията за неговия притежател, в сертификата трябва да пише, че е имунизиран с ваксина, одобрена от Европейската агенция по лекарствата или че има негативен PCR тест. /БГНЕС, БНР