ЕС одобри решаваща финансова помощ за Украйна и отправи послание към Путин

Европейските лидери постигнаха споразумение за пакет от помощи за Украйна в размер на 50 млрд. евро, който преди това беше блокиран от унгарския министър-председател Виктор Орбан - изявление, което Киев веднага приветства като "съвместна победа" над Русия.


"Русия не може да разчита на умора от страна на европейците в подкрепата им за Украйна", заяви френският президент Еманюел Макрон. Това е "много силно послание", изпратено до руския президент Владимир Путин, коментира председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

"Смятам, че тези 50 млрд. евро за четири години също са много силно послание към Путин, точно преди втората годишнина от бруталното му нахлуване" в Украйна, заяви фон дер Лайен в края на извънредната среща на върха на ЕС в Брюксел.

Това е и сигнал, изпратен до Съединените щати, където в момента в Конгреса е блокиран нов бюджетен пакет за Украйна. "Надявам се, че това ще спомогне за улесняване на нещата", така че президентът на САЩ Джо Байдън да може да прокара своя план за помощ за разкъсваната от война страна, заяви германският канцлер Олаф Шолц

Киев отчаяно се нуждае от западната помощ, за да поддържа икономиката си на повърхността, почти две години след като Русия започна да нахлува в страната.

В Брюксел, където европейските лидери се бяха събрали на извънредна среща на върха, за да излязат от задънената улица, предизвикана от ветото на Виктор Орбан - единственият от 27-те държави-членки, който поддържа тесни връзки с Москва - напрежението беше краткотрайно.

"Имаме споразумение", заяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел на X в началото на срещата сутринта. То "гарантира стабилно, предвидимо и дългосрочно финансиране за Украйна", добави той.

Според Мишел това решение е послание не само към украинския народ, показващо решимостта и подкрепата на ЕС относно неговата свобода и бъдеще, но и посление към всички европейци, подчертавайки единството и лидерството на Европа и Съюза срещу на Путин и нарушаването на международното право от страна на Русия.

„Това е и послание към Съединените щати и нашите партньори по света, които подкрепят Украйна и нейния териториален суверенитет и цялост“, добави той.

Това решение "още веднъж доказва силното единство на ЕС", веднага се зарадва украинският президент Володимир Зеленски, който се обърна към двадесет и седемте чрез видеоконферентна връзка.

Помощта за Украйна (33 млрд. евро под формата на заеми и 17 млрд. евро под формата на безвъзмездни средства за четири години) е включена в удължаването на бюджета на ЕС до 2027 г. Този преразгледан бюджет на ЕС ще бъде гласуван по-късно този месец в Европейския парламент.

Постигнатият компромис предвижда Европейската комисия да изготвя годишен доклад за използването на средствата от Украйна, както и възможността след две години лидерите, ако е необходимо и с единодушие, да поискат преразглеждане на помощта.

Унгария настояваше за ежегоден преглед на тази помощ, но останалите държави от ЕС не искаха да ѝ дават толкова многократни възможности за налагане на вето.

Орбан "видя, че има раздразнение, че има граница, която не може да бъде преминавана", коментира европейски дипломат при условие на анонимност.

Унгария, която вдигна ветото си, за да позволи приемането на пакет от помощи от 50 млрд. евро от Европейския съюз за Украйна, "не е получила подарък" в замяна, заяви френският президент Еманюел Макрон в края на срещата на върха в Брюксел.

Според него унгарският министър-председател Виктор Орбан, който е обвиняван в Брюксел, че е използвал шантаж, за да получи отпускането на европейски средства, "просто е получил гаранции, че подходът" към неговата страна "няма да бъде дискриминационен".

Но засегнатото лице изрази задоволството си: "Мисията е изпълнена", каза той в X, като добави, че е получил "гаранции", че средствата, предназначени за Унгария и понастоящем замразени от ЕС, няма да отидат в Украйна. "И нашата позиция по отношение на Украйна остава същата: имаме нужда от прекратяване на огъня и мирни преговори", добави той.

Запитана дали Виктор Орбан е получил някакви обещания, че парите ще бъдат отпуснати, Урсула фон дер Лайен отговори: "простият отговор е не".

Наред с въпроса за бюджетната подкрепа за Украйна, на срещата на върха беше обсъдена и допълнителна военна помощ.

"Искахме да обсъдим дали всяка държава членка прави достатъчно. Според мен не всички държави членки правят достатъчно", коментира Олаф Шолц.

Срещата на 27-те се проведе на фона на силна мобилизация от страна на земеделската общност: над хиляда трактора бяха излезли по улиците на Брюксел по този повод, чак до Европейския парламент, в покрайнините на мястото на срещата на върха. /БГНЕС